Friday, December 24, 2010

UPSI Oh UPSI

Napelah tiba-tiba aku rasa tensen..Tensen yg dulu x habis lg, tambah lak bila aku dapat cerita terbaru...Napelah konvo buat setahun sekali....Bila aku dgr khabar nih..nak marah je rasa..Huhuhu..Tolong2..sapa yang nak tolong aku nih....Aku cubalah nak habiskan on time pengajian aku nih..tiba2 konvo di buat bulan 7..walhal sebelum ni sepatutnya bulan 3..Napelah lambat sgt..ke UPSI nih nak cut budget..yelah nak buat setahun sekalikan. Sedap je mulut aku nihkan....Aku nih bab konvo nih x kisah sgt..masalahnya transkrip pun x boleh dapat awal...kalau boleh dapat awal aku x kisah, kena byr berapa pun x pe..Ini x, kena tggu konvo baru dapat semuanya...Semua universiti kat m'sia nih lain ke pentadbirannya..pttnya selaraskanlah..Kan senang

Aku igt lagi masa kt Uitm...boleh je mintak awl transkrip biarpun kena byr..yg penting trnskrip aku nk cepat sebb aku nak cari kerja...Itu je. Ini nak tggu sampai bulan 7...adoila lambatnyalah. Napelah macam ni yer....geram tol...Tapi nak wt mcmana dl aku gatal sgt nk bljr kt sini...nak menyesal x dak sudahnya...Aku pun dh berjaya mghbskannya,,,itulah skrg aku n tggu KONVO sebab aku mau TRANSKRIP dan SIJIL MASTER ku...

Thursday, December 23, 2010

Hari ni aku igt aku gembira..tapi sebaliknya..setelah semalam aku x dok diam.Yakut+gementar akhirnya aku lega..Gelabah takut presentation utk kolokium, akhirnya alhamdulillah selesai..Lega aku rasa..semua soalan aku dapat jawab, walaupun gementar itu masih ada...Tapi sekarang aku amat2 tensen....Perasaan aku yang membuak2 nih, aduhai hanya Allah yg tahu....Sebelum nih, aku x ambik kisah sangat.. Tapi hari ni aku ambik kisah....Mmg aku nak cuti seminggu, bukan utk bersukaria, tapi utk menemani emak yang x berapa sihat...Bila aku nak cuti nih, aku kena tolak gaji..Tak puas hati betul rasanya...mcm nihkah keja swasta, yg tiada cuti thnn. KWSP pun x dak....Bila gaji aku ditolak yg aku x puas hati..kalau yg KWSP tuh aku x kisah sgt....Bukan $10 ur $20 tapi beratus....Tapi aku tahankan je dlm hati...Bila lagi aku nk menjaga emak aku, selagi beliau masih ada...mmg mak aku sakit x seteruk mana, tapi kalau dh patah tgn, kat kening berjahit...sapa lag yg nak tolong...ayahku pun dh berumur...Aku nih juga perempuan sulung yg ptt membantu semua nih, selagi aku belum berkahwin. Aku berhak lagi untuk menjaga sebelum aku mintak kebenaran dr husbandku nnti bila aku dah berkahwin..Tapi inilah kot perasaan anak perempuan pada emaknya...Bila difikir2 kan balik, yg sebelum nih kalau aku kawen aku iginkan anak lelaki dl, tp bila difikir2 kan semula baik aku ada ank perempuan dl..dapat jugak tolang aku nnti..Perasaan lelaki dan perempaun nih mmg amat berlainn. Apa2 pun aku amat tensen sgt2...Byk lg aku nak cite...tapi aku pendamkan jelah dlm hati...

Wednesday, December 15, 2010

Inilah Masanya

Aku x sabar nak balik kg sebenarnya...Lambatnya masa berlalu..Semalam aku dapat panggilan dr abah, katanya ma patah tangan n kepala kena jahit..Jatuh bilik air...Adoila aku tak dapat fikir panjang. Terkejutpun ada. Borak jap je.Tu pun abh tepon sebab igt aku yang tepon kat umh, tapi x sempat nak agkat. Kalau tidak sampai sekarang mesti aku x tau lg...Huhuhu..pastuh aku tepon abg, mintak nak cuti hari jumaat, nak balik kg n bgtau yg sebenarnya. Aku tepon abh semula n cakap nak balik hari jumaat...X sabar nak tggu hari tuh..Laz2 abg cakap kita baliklah hari khmis petang ...Yahoo..makin cepat. Bez-bez...Mujur production x jalan hari jumaat n kalau khamispun 2.30 production dah berhenti...Fikiran asyik igt kat umah je. Cepatlah masa berlalu. Abang aku yang kat kuantan balik dulu dengan adikku. Huhuhu..kitaorg jugak yg lambat. Nak cepat masa tuh berlalu aku tido kul 8 lebih lagi...sampai ke pagi...Mmg cepat masa berlalu malam tuh....

Siang tadi tepon baru dapt cakap dgn ma...Semalam aku cakap dgn abh je...Lama jugaklah aku cakap..Kesian kat ma..Time nilah aku nak tolong..Dapat dengan ma kaki berjalan je, tgn je yg x leh nak gerak...Huhuhu...Cubalah berehat seketika. Bagi ruang kat anak2 nak tolong...Cepatlah balik...Biarlah aku ambik alih sebentar keja-keja umah...Yang seronoknya baru jap tadi abg bgtau mggu laz, production x jalan, and then dia bgtau aku, boleh cuti seminggu asalkan keja siapkan dulu. Bertambah2 semangat aku nih...Yess....time nihlah dapat cuti free...Biarlah kalau gaji kena tolakpun..Asalakan aku dapat menolong ma kat umh...Time nilah nak berjasa sikit...

Sunday, December 12, 2010

Hujung minggu sudah sampai ke penghujungnya...Aku berjaya gak membereskan operasi membersihkan rumah..Sakit2 badan di buatnya....Bermula jumaat malam, membasuh pakaian dan bilik air....Saja buat awal, sebab aku tau, hari sabtu dah x larat nak buat...Beres malam tu jugak. Pagi esoknya, start kul 7.45 aku menebas lalang2 di belakang. Bila matahari dah menampakan sinarnya, aku dah berhenti...dah x larat rasanya..lencun jugak baju yg aku pakai....Pastu start sidai baju then membersihkan sawang2 dalam rumah(setakat yg boleh je). Membersihkan kipas siling yg dah x boleh nak laju dah(banyak sgt habuk rupanya) Bila dah selesai, barulah wat sarapan pg...Perut perlu diisi...masak ringkas2 je...wat cucur sebab dah lama jugak aku x buat nih...Selesai mnm pg walhal dah 11 lebih, terus aku memerap dalam bilik. Bila buat kerja berat sikit mulalah penyakit nak datang. Jadi sebelum melarat nak tau apa aku buat..mestilah aku tido..Sampailah kul 2. Angkat baju di ampaian, n terus melipat..Kul 3 lebih dah mau kuar g pasar mencari barang2 basah. Awlnyalah aku keluar sebab aku x mau susah2 cari parking. Aku kalau bab parking nih fail lg. Terpaksalah kuar awal, walhal byk lg gerai yg x bukak. Aku nih kempunan nak makan rojak singapore tapi x daklh pulak...nasiblah kamu yuhazlina terpaksalah beli nasi kerabu....Sampai umh kul 5, isi perut dulu sebba x makan lg tghari...Dapat panggilan dr uncle mau dtg baiki umh...Terbantutlah aku nak wat keja kt belakang umh..Tambah pulak hujan lak waktu tuh.....dah nak mgrib hujan baru berhenti, aku isi rumput2 dan lalang dlm plastik hitam..dapatlah dalam 4 beg....Penat jugak... Tangan dah menggelembung, mcmanalah nak sambung wt keja pagi esok..

Esok bgn pg..badan2 dah terasa sakit...malasnya nk smbg wt keja..tapi kalau x buat bila lg nak buat..gahkan diri utk menyambung operasi pembersihan belakang rumah.....mencangkul dan menebas..macam berkebun pulak rasanya. Gelembung2 ditgnku dh mula pecah..adoila pedihnya lah..macam manalh manusia yg berkerja sebagai petani..Aku nih baru sikit je,...tgn nih manja sgt...kena bereskan arini jugak..Malas dah nk smabung minggu depan...bersihkan apa yg patut, biarpun ada tertggl lalang sikit2..Aku dah x mampu...penyakitku menyerang awal pulak pagi nih..Cepat2 isi dalam beg plastik dna letak diluar rumah....berehat sebentar....wat sarapan cucur lagi..tapi cucur resepi baru..Entah sedap ke tidak nih...Cuba jelah..Selesai masak..membersihkan diri, makan n tido..itulah ubtnya..lama jugak aku tido..Kul2 aku bgn....dan sekarang aku dah x tau nk buat apa sebeb keja dh beres semuanya...rasanyalah....Hu3...Cepatlah ari esok, moga2 aku tak bosan seperti arini...Nak kuar jalan2 x dak kawan pulak..nak balik Kalumpang..Malas pulak...

Friday, December 10, 2010

Hujung Minggu

Esok dah hari sabtu....alamatnya hujung minggu nih aku duduk umh je..X kemana-mana. Terperap dirumah 2 ari..Tapi ingatkan aku boleh rest kat umah. Tapi x jugak...Setelah hampir sebulan aku tak duduk umh sepanjang hujung minggu. Banyak kerja yg aku perlu buat...Nak kata aku berjalan tiap2 minggu x jugak...2 minggu kebelakangan nih je aku berjalan...Lupa lak sebelum tuh 2 minggu aku balik kg menyambut hari raya haji kononnya. Jadi sebulan aku x dak kt umh pada hujung minggu. Konklusinya, banyaklah perkara yang aku perlu buat....Belakang umh kurasakan seperti belukar dh rasanya...Huhuhu...Wah byk betul kerja aku nih....menebas lalang2 di belakang dan didepan rumah, menyapu sawang2 di siling rumah, dan banyak lagilah perkara yang aku perlu buat...memang pas wat kerja2 nih, x igt dunialah aku..Jgn aku tido sampai ke petang sudah....Mudah2 an esok hari cerah supaya aku dapat memulakan operasi mengemas rumah yg x seperti umh dh kurasakan.

Wednesday, December 8, 2010

Alhamdulillah, sempurna akhirnya... Setelah sekian lama berhempas pulas, akhirnya dihimpunkan menjadi satu. Dijilidkan, dan dijadikan bahan primer. Sungguh bersyukur tidak terkata..Segala penat lelah telah membuahkan hasil. Walaupun pada awalnya hampir berputus asa, dengan berkat kesabaran dan dorongan ibu bapa akhirnya tamat sudah pengajianku ini dengan jayanya. Boleh dikatakan agak baik dengan PNGK yg boleh dikatakan agak tinggi, Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi..Bagaimana hala tujuku selepas ini..Berusaha untuk mencari pekerjaan yg lebih baik dan berserah kepada-Nya..Cuma satu tapak lagi yg tinggal tapi aku cuba pendamkan dulu. Mencari pekerjaan dan sebuah kehidupan yg membahagiakan yang pasti setiap orang inginkan. Membalas jasa ibu bapa yang banyak berkorban biarpun mereka tidak minta untuk dibalas....Jasamu dikenang sampai bila2....


Monday, December 6, 2010

PART 3

Minggu nih luar ke K.L lagi menghadiri majlis kawen...Terpaksalah aku pakai baju kurung dr Tanjong Malim ke K.L. Selepas menghadiri majlis kawen, kononnya nak tukar pakaian..almaklumlah byk lg tempat utk aku berjalan.Laz2 x jadi sebab tali pinggang lupa nk bawak..alamak kuruskah aku?? Padahal pinggang seluar yg besar..Sampai ke malam aku berbaju kurung..Biasalah tempt yg dituju kalau bukan di Shah Alam..tempat yg biasa Mydin, Giant, Tesco n Jusco..Laz sekali mmkn kt Kg Kuantan, Klang.Igtkan kat Tesco aku nak mencari album lagi, tgk2 dh hbs album yg aku beli minggu lepas. Padahal dah memborong 3 album. Almaklumlah..murah albumnya..Thanks Marni bagi tumpang tido kt Mais..Terigt dl2 masa dok Mais...


Esok pg2 aku dh kuar..Mau g Mid Valley n Sogo...Nak tau kenapa aku kuar awal..takut jem n pyh nk cr parking...Aku g Mid Valley sebb aku nk jugak redem voucher tuh..X kira jugak asalkan Rm30..Bila dipk2 kembali aku boleh dapat rm 60 voucher ats pemebelian barg mggu lepas..Ishh..rugi2. Tapi tulah aku x tau lah pulakkan. Xpelah lah jugak dapat rm 30 tuh..Dapat jugak aku redem akhirnya...Selesai meredem voucher aku ke Sogo, mau cari kasut...Kasut x sempat nk cari lg..Padahal susah nak mencari yg berkenan di hati..Alamaknya byknya kasut yg bertumit tinggi..Dahlah aku tinggi nak pulak pakai yg kasut tumit nih..Kalaulah 1 ur 2 inci tahan lagi..Ini lebih dari 3inci..boleh ke aku pakai..Jgn terjatuh ur terpelecok masa aku pakai nnti sudahlah..Malu lak laki aku nnti..Opps...masa tuh dah kawenlh sebb kasut tuh utk wt hntrn..Kiranya pakai msti pas kawen...Selesai g Sogo, terus balik Tanjong Malim.

Akhirnya sampai awal aku kat Tanjong Malim, sebelum asar lg..Teman tunang basuh keta, yg dh berapa lama x basuh keta, dah x dak rupa keta gamaknya...Pergilah mnm2 kt Fajar sambil tggu keta dibersihkan.Aku pekena kuew teaw celup...dapat tunang aku menu dia x sampai2...Laz2 kitaorg belah jelah pas byr...lama tggu.Pastu gilah teman tunang aku makan kt Shahirah Tomyam kat taman Bernam...kedai ni pun biasa jugak aku g makan dgn dia...Aku makan lg...Ohh..tidak, hbslh diet aku...makan nasi pulak tuh...Sampi umh, kemas apa yg patut kul 8 lbh aku dh tido...Bahana penat berjalanlh nih..Sampi bengkak kaki aku yg melecet yg dulu..Yg dulu x sembuh lg tambah lak yg kali ini..Berdenyut2 dibuatnya..

AKu Tertipu 2

PART 2

Esoknya, pas siap2 balut hadiah, tunang aku ambik dalam kul 12 lbh. Hantar kawan dia dulu kt UIA. Kemudian mengisi perut dl baru selesa nak berjalan. Plannya nak g Mid vally n Sogo. Sebab apa aku nk g Sogo?? Sebab aku nak beg itu. Tp aku nak g Mid Valley dulu..Kot2 ada sale kt sana....Dalam perjalanan ke sana...Jem… Jem atas jalan raya adalah nk dekat 45 minit....cari parking pulak dalam 1 jam..Aku dah fed up..mujurlah tunang aku nih penyabar orangnya. Dapat dengan aku chow awal2 lg. Akhirnya dapat jugaklah parking.

Aku pergilah Jusco dan Metrojaya. Nak cari Parkson rupanya x dak kat sana. G Jusco x jumpa yg aku cari...G Metrojaya..ha...ha ada barang yg aku nak...Sebelum tuh, aku dh siap pesan kt tunang aku wt kuar duit2 byk2 sebab aku dh pokai. Semalam punya perbelanjaanpun dh lbh sebelah tgn...Hu3...Jadi aku x tau dia wt kuar berapa..Yg pasti byklh tuh, sebb aku suh wt kuar byk. Sekali sekalakan...Tgk2 x dak sale jugak kt Metrojaya...G lah kat butik jenama tuh...Laginya barang pattern tuh mmg x dak lgsg...Pergi balik kt Metrojaya. Dapat dengan tunang aku ikut aje....Laz2 aku x jadi beli...Sbb aku rasa mahal sgt..Hu3..tepon mak, mak kata ikutlah...Adoila...Dapat dgn adik beli jelah..Bila gkan..sekali aje...Dapat dgn tunang aku ikut jelah. Aku jadi x tetap pendirian. Adoi mcm man nih....

Akhir sekali, aku masuk juga metrojaya tuh, dgn tekad hati beli jugak walaupun aku rasa mahal. Tapi mmg mhlpun..Hu3...Bila aku byr, msg2 dgn kredit kad, dpt dengan kitaorg tunai aje, walaupun berkeping2 duit yg kuar....Tgk2 aku dapat voucher RM 30 atas pembelian td...Apa lagi nk hbskan teruslah, bila lg nk g Metrojaya...Sebelum tuh aku ada gak survey minyak wang nih..Fuh semua mhal belaka. Budget mmg amat2 terlebihlah. Jadi aku ambik jelah yg botol2 kecik nih...Biarpun agak mhl sikit, x pe voucher tuh boleh diguna....Beratur lg nk membyr,..tiba2 dia ckp x leh guna voucher tuh, aduh,..dhlah aku x kuarkan duit lgsg td..Yg hanya duit wrna biru je....malunya aku...mujur ckp duit..kat purse tunangku hbs, kt aku pun hbs..Dhlah ramai org kt blkg....Tobat aku x nk byr kt situ tuh....Rupanya2 voucher tuh x leh guna utk brg kosmetik, Aku tertipu rupanya. Malu jugak aku. Semua budget aku dh lari...100%. Laz2 mmg aku x guna voucher tuh...Masing2 balik dgn kepenatan....Tunang aku sggp hntr aku ke Tanjong Malim, sesat pulak kt bandar nih..Hu3...msg2 dh penat berjalan 2 ari....Akhirnya jumpa highway ke ipoh. Alhamdulillah.

Mggu depan sekali lg aku trn K.L nk mghadiri majlis kawen, sambil2 cr barang lagi yg x terbeli....Bangun je aku dr tido….badan semua sakit2 tambah lak kaki aku nih melecet…Sakit sungguh rasanya…api x serik2 lg nak berjalan minggu depan...


CONTINUE

Monday, November 29, 2010

PART 1

Kali ni panjang sikit aku nak cite sebenarnya. Hujung minggu baru nih, aku menghabiskan masaku di K.L. Dengan sapa?? Sapa lagi kalau bukan dengan tunang kesayanganku. Terima kasih kerana sanggup melayan karenahku ini. Penat tidak terasa hilang lagi hingga ke hari ni. Mungkinkah, tunangku jugaku terasa penat seperti aku ini. Mana taknya, hari Sabtu byk tempat yg aku kunjungi. Memang aku tidak melepaskan peluang. Bermula dari kul 8 aku naik bas dari Tanjong Malim ke K.L, tunggu dalam 1/2 hingga tunangku ambil kt Central Market.Pastu terus ke Shah Alam. Yang aku seronok gi Shah Alam nih sebab tempat bertendang aku dulu2. Maklumlah hampir 6 tahun aku kt sana. Syok sikit jalan2 kat sana. Parkingpun x susah. Tempat mula-mula aku pergi adalah Mydin...Biasalah ini mmg tempt kegemaran aku utk dikunjungi.

FIRST PLACE

Pas aku g Mydin, aku g Jusco Bukit Raja, kononnya nak beli hadiah kawen.Tapi laz2 barang lain yg dapat.


SECOND PLACE

Disebabkan x dak barang yang dicari g pulak Giant dan Te
sco. Dah berapa tempat aku pergi. Mujurlah tempat nih aku x dok lama-lama. Purata dalam 1 1/2 jam je setiap tempat.

THIRD PLACE


FORTH PLACE

Dah puas aku g Shah Alam, aku gi K.L balik. Cari barang yang aku pernah survey sebelum nih, Jadi x dalah susah2 aku nk survey lg. Apa yer barangnya??Mestilah barang2 kawen..Hi3..Jap je rasa masa nih berlalu. Bila dh sampai K.L dengan jemnya dan parking yg payah nak dapt. Laz2 parking kat PERTAMA. X larat jalan kaki kononnya nak g Jalan TAR, Naiklah Star LRT. Kononnya aku dah terlebih expert naik pengangkutan awm nih, sekali tersalah ambil laluan. Dari kitaorg nak jimat masa, membazir masa adalah. Turunlah train naik laluan yg betul...Hu3. Sampai kt tempat yg dituju, Sambil2 aku survey tudung. Hari dah nak gelap,,gelap bukan sebb nak malam tp nak hujan. Terpaksalah aku memilih dengan cepat. Dapat dengan tunang aku, ikutlah asalkan cantik. So x leh nak kata apa2. Akulah terkial2 memilih dengan cdgn akak jurujual tuh. Duit byk sgt sampai aku terbagi lebih. Padahal aku dh kira depan tunang aku beberapa kali. Mujurlah akak penjual tuh baik hati, bagi balik sekeping....kalau x melayanglah duit aku, cukup utk sebulan aku belanja.

Pastu aku berjalan kaki je, saja nak g jalan2 kat pasar jalan TAR, Sebelum nk ke parking keta, singgahlah Sogo. Wah ada sales ??? Memang bezlah kalau nak membeli belah. Akupun memang nak survey brgn kulit kt sini. Byk pilihan. Ikutkan mmg x dak plan nak shopping pun, Juz beli barang kat jalan TAR je. Survey punya survey aku terkenanlah pulak kt handbag...Fuy
oo..Harganya….. Adoi, nak beli ke x nak...Pk byk kali, laz2 x dapat bg kptsn. Alamatnya esok kena singgah lagilah nih. Jgn marah yer abg....Siap tepon ma tanya pendapat. Mmg sgt cantik berpadanan dgn harganya. Hari nk mlm, tunang aku terpaksalah hntr aku kt Shah Alam balik, sebb kwn aku yg nk aku nk tumpang tido nih ada kt Shah Alam. Glah Shah Alam semula. Penat dh sebenarnya. Sampai Shah Alam, dia ajak g Damansara pulak. Laz2 aku tertido dlm keta. Hi3...Penat seharian berjalan. Lepas ambik adik dia, G Danau Kota pulak (UPTOWN). Kaki dh melecet sebenrnya. Tp bila lg nk berjalan2kan. Nk dekat kul 1 lbh br sampai umh...Mmg puas hatilah. Dapat jugaklah 1-2 brg kt sana. Poket makin menipis dah nih. Macam mana nk berjalan esok pulak nih...Kena cari banker nih. Dah sampai umh, borak2 kul 3 baru aku tido....Mmg sgt nyenyak...

FIFTH PLACE

Byk tempatlah aku pergi hari sbtu baru nih, tak termasuk ari ahd...Kisah aku tertipu bermula pada hari Ahad....


CONTINUE

Thursday, November 25, 2010

Cuti-Cuti M'sia


BUKIT GAMBANG WATER PARK


Bagusnya dapat cuti panjang baru nih...dalam aku cuti panjang tuh, dapat lak aku g main air kt gambang water park. Bagus jugak adik aku nih, pandai membodek abg-abg dia g main air....Dapat bodek big boss pun lg bagus...Segala perbelanjaan ditanggung walaupun big bos x pegi. Kalau nak suh pegi kesian jugak sebab, x kan nak g tengok kitaorang je mainkan. Jiwa orang muda n tua ni lain sikit. Mujur jugak big bos percaya kat aku nih bawak keta. Di sebabkan sekali aku bawak 2-2 big bos ni nk g jerantut, nak tunjuk kehandalanlh kononnya, terus diungkit sampai sekarang jgn bawak laju2, bawak jelah slow. Bukan nk berlumba pun....Adoila, tadah jelah telinga, sampailah aku nak balik ke tanjong malim dipesannya. Start dari situ, aku cuba mengcontrolkan diri aku supaya bawak perlahan-lahan je. Macam ciput aku bawak...X pelah dengar nasihat orang tua-tua nih, dorang lg pengalaman dari kita.


Sebenarnya aku malas nk g main air tuh, nk jimat duit kononnya, pas dapat sponsor terus tukar fikiran, main x igt dunia. 2-3 kali jatuh dari pelampung dek nak lari dr abg2 aku nih nk menghanyutkan kitaorang nih. Dapat dgn adik aku terjerit-jerit sampai nak kuar anak tekak dia. Pas satu tempat ke satu tempat kitaorg main. Biar puas main dengan harga yg kita bayar. Tapi ada jugak yg aku x main, takut sebenrnya. (Penakut jugak aku nih). Bukan penakut tapi x kuat semangat je. Dek berjemur punya pasal, sampai orang tak kenal aku nih, berpanas punya pasal, org dah x kenal aku nih(mcm putih sgt). Memang puas hatilah, walaupun mula-mula x nak gi....(Jual mahal). Balik nk ke rumah, semua pakat2 tido, aku jelah yg setia memandu pulang dengan berhati-hati. Risau jugak takut terlelap, kepenatan main air, Selalunya aku kalau main air nih x lama, jap je. Pancit aku dibuatnya, tapi ini sepanjang masa ku main. Sampai umh, terus cr maknn dl, x makan punya pasal kat sana, sebab mahal. Malamnya pakat2 tido awal, kesian mak aku nk berboorak dengan aku , tgk2 aku terlelap dl. Maaf yer ma, anakandamu nih kepenatan amt sgt. Bgn pg sok sakit2 badan dibuatnya. Muka akupun pedih dibuatnya, macam uadang kena bakar. Bilalah wajahku nak kembali pada yag asal nih. Apa2pun aku sangat happy, sebab dapat lama dok umh dan dapat g main air......

Wednesday, November 10, 2010

CUTI

Saya suka bila dengar perkataan cuti. Dan saya suka cuti. Bila saya keja, saya payah nak dapat cuti. Itu yang menggembirakan saya kalau saya dapat cuti. Paling seronok bila cuti raya. Tak kira raya Aidilfitri atau Aidiladha, mesti dapat cuti panjang. Itu yang paling bez..Orang lain cuti sekejap tapi aku dapat cuti lama. Time tu lah dapat dok rehat lama-lama kat umh...Raya Aidilfitri dapat gak cuti 2 mggu, kalau raya haji dapat gak cuti 10 ari....Alangkah nikmatnya...Beginilah rasa. Bila rasa penat..kita rasa nak cuti je, tapi nak mintak cuti mmg payah nak approve. Tunggu jelah cuti yang diberi bila operation x berjalan. Nikmatnya kurasakan. Itulah kenikmatan cuti yang kurasakan. Dapat berehat-rehat, meluangkan masa bersama family..

Wednesday, November 3, 2010

SPSS oh SPSS 2

Alhamdulillah, sejak post aku yg bertajuk SPSS oh SPSS, ramai yang meminta bantuanku untuk menganalisis data. Kepada yang telah meminta pertolongan dariku terima kasih kerana menaruh kepercayaan kepadaku untuk menyiapkan analisis data mereka. Tetapi terdapat juga rakan yang tidak menerima balasan dariku. Mungkin kerana aku sibuk sehinggakan aku tidak sempat membuka blog dan emailku. Walau bagaimanapun upah yang dikenakan berpatutan dan alhamdulillah setakat ini kerja disiapkan tepat pada waktunya walaupun menerima data-data kajian agak lambat tetapi akan kucuba siapkan secepat yang mungkin. Bagi memudahkan aku alert, tolong tinggalkan pesanan di RUANG BICARA bagi memudahkan aku membacanya.

Wednesday, October 27, 2010

Kerja Oh Kerja

Sapa yang tak nak kerja. Semua orang nak kerja. Guna duit hasil titik peluh sendiri. Puas hati. Tak dak sapa yang nak marah. Tapi bila fikir pasal kerja, pening jadinya. Bila nak dapat kerja??Kalau dah kerja, fikir pulak banyaknya kerja. Kalau tak dapat kerja, bila kita kata tak dak rezki lagi, dimarahnya kita. Apa patut kita jawab??Senyap je kot. Tapi tulah bila cakap pasal kerja, mesti ada yang tak kena. Tapi zaman sekarang ni, susahnya nak dapat keja. Tak tahulah kenapa. Sebab dah ramai sangat penganggur kehormat dan juga dah ramai orang yang bijak pandai. Tu yang susah sangat dapat kerja. Bukan tak nak cari kerja, tapi dah memang tak dapat kerja. Maknanya tiada rezeki lagilah tu. Bila nak kata pasal rezeki, bilalh pulak rezeki kita. Asik rezeki orang lain je. Itu semua kerja-Nya. Penentu rezeki kita. Terpulang pada-Nya nak diberikan kepada sapa. Tak boleh pulak nak salahkan-Nya. Kesimpulannya berdoalah moga-moga kita dapat kerja. Berusaha dan bertawakal kepada-Nya. Semoga dipermudahkan segalanya.

Wednesday, October 20, 2010

Sejak dh x dak keja nak buat nih, hari-hari rasa nak update blog nih. Ada kisah yang aku nak ceritakan disini..Aku ni bukanlah jenis yang nak marah orang x tentu pasal, nak tengok aku marah pun jauh sekali. Kecualilah kalau aku bad mood, muka je berubah pastu diam. Itulah sifatku. Tapi tak taulah tiba-tiba mlm tadi aku hangin betul...hot je semacam, taulah dah beberapa hari tak hujan. Bertambah hot aku malam tadi. Di sebabkan kesilapan teknikal sikit pun habis nak ditulis dalam fb. Kalau ayt ok x pe gak...Ini perkataan b***** ditulis. Manalah x hangin aku nih. Wahai cik adik, budi bahasa tu budaya kita. Jadi jagalah perilaku dan budi bahasa sendiri yer. Ia melambangkan peribadi seseorang. Memalukan kaum je x pandai jaga adab sopan dan tatasusila. Jangan memalukan diri sendiri. Itu baru sikit je kesilapan, kalau aku nak hangin dr dulu lg...Sentiasa diganggu tidoku yang lena. Taulah aku tido di ruang tamu. Jangan kau kacau tidoku. Ada ke patut kul 3 pg sedang lena diulit mimpi gedegung gedegang bunyi pintu..Fuh..mana x hangin aku, bila aku sedang dibuai mimpi indah, aku kena kacau. Tapi aku sabar je...Bukan sekali tapi banyak kali... Ada aku post dalam fb???X dakkan...Jadi jagalah diri hiasi peribadi. Setiap perlakuan dan percakapan hendaklah difikirkan dahulu baik buruknya. Biarpun nmpk org tak kisah tapi disebaliknya ramai yang terjerut hati dek perkara ini. Macam mana nak selesaikan. Pandai2lah sendiri.

Tuesday, October 19, 2010

No Idea..........

Beginilah jadinya, bila dah tak tau nak buat apa2...Siang pergi keja siapkan apa yg ptt, pastu mengulor, malam pulak kul 9 dh ttp mata. Adoila, bosan jadinya, kalau tiap2 ari macam nih. Bila time byk keja, byklah pulak kejanya, sampai x cukup waktu dibuatnya. Sekarang dah no idea...Dah x tau nak buat apa...Hu3. Bilalah nak berakhirnya macam ni yer..Kalau nak berjalan tiap2 mggu..pokailah pulak...Lainlah pulak kalau gaji beribu-ribu...Serba x kena jadinya..Perabisnya dok umh tanpa buat apa2. Balik kg syok jugak tapi kalau cuti panjang, habislah pulak gaji...Cuti tanpa gaji..Last sekali kena buang keja. Bosannya hidup ini....Bosan ke?? No idea....Macam mana nih...Dia suh pk pasal kawen kot....Tapi lambat lagi...Hu3..Malas nak pk lg...Last2 no idea jugak......Hu3...

Monday, October 18, 2010

Dah Berhabuk

Wah..dah 2 bulan aku tak menulis dalam blog nih..Dah jadi beku rasanya...macam masuk dalam peti ais...Nak tulis apapun dah tak tau..Bila ada idea, masa tulah ada keja ini, keja itu. Alhamdulillah sekarang aku dah tak sesibuk mana. Dapatlah aku meluangkan masa dengan blog nih..Bersihkan dari habuk-habuk yang dah lama aku tak bersihkaan. Sebagai permulaaan inilah entrinya. Moga-moga pas nih banyak lagi idea aku untuk aku mengupdate blog nih...

Friday, September 3, 2010

Dah Basi...


Biar seminggu hampir berlalu, aku tetap mau pos jugak..Dek kesibukan diri sendiri yang dibuat-buat akhirnya dapat gak aku nak tulis entri baru nih, walaupun dah "agak basi".
Minggu lepas aku pulang ke kampung halaman untuk berbuka bersama-sama family. Cuti Nuzul Quran, walaupun tak cuti, kami kena keja, tetap mau balik. Balik dengan kekasih hati yang baru. Bila time cuti nih, kesempatan kami untuk berkumpul beramai-ramai berbuka bersama-sama. Semua adik beradikku berkumpul, sama ada yang berada di kuantan ataupun gambang..(ceh macam adik beradik ramai je kan). Bila dah ramai mcm nih, juadah berbuka posapun..penuhlah meja..sampai x muat meja. Berbeza masa aku buka posa kat TM nih. Sekadar nasi, sayur dan lauk. Nak di jadikan cerita, kat umh ni kiranya masak bez gaklh sebab dah ramai balik (padahal aku yang nak makan). Inilah menu2 yang aku masih igat...masih ingat??macam banyak jela lagi..

Menu dirumah:N.putih+aym percik+ikn tenggiri asam pedas+telur masin+kuih keria+kurma Dari Kuantan :N.Beriani+ aym berempah+kari aym+popia+plt pggg+air oren bakarnonat
Bazar Jengka :Mcm2 kuih tradisional, sehinggakan aku pun x kenal
(kuih kole kcng, plt pggg+taik itik+murtabak+popia basah & mcm2)+air katira
Dari masjid : Bubur lambuk+acar+kari ayam
Moksu : Koktail+ lada solok

Begitu banyakkan menunya. Sampai x terhabis rasanya. Masing-masing kepenatan sebab perut penuh. Aku yangs elama nih bersahur air masak n kurma je, tiba-tiba nak makan nasi. Penangan menu-menu nilah punya pasal. Ma siapa cakap lg..."Hari ni penuh r meja, esok ternganga jelah, x tau nak makan apa" Sekali sekala balik ma berkumpul ramai-ramai. Raya x dapat nak kumpul semua tahun nih sebab anak ma ada yang kena beraya di rumah mertua. Bilalah pulak giliran aku...Huhuhu..Sedih rasa.

Friday, August 27, 2010

Tido Oh Tido...

Fuh..malam td dapat tido 3 jam je..Pecah rekod rasa. Sekarang lak kepala terasa beratnyalah. X tau nk digambarkan mcmana. Nikmatnya kalau dapat tido..Kenapa x leh tido?? Ada 2 sebab. Pertama: Kopi..tapi ikut keadaan jugak..kalau badan dh penat kalau minum kopi, kalau nk tido, tido jugak..tapi kalau dah azam nak berjaga, mmg pyh r nak tido..memang terkebil2 mata nih..Tgk org lain tido jelez betul. Sampaikan ada yang kena kacau..Sori yer pada individu-individu yang terlibat. Sapa suruh menjeleskan saya. Kedua: Bila ada muzik kedengaran...Fuh x dapat nk dibayangakan mcmana. Macammana aku nak tido, dah r mata terkebil2 akibat kopi, ada lak muzik kt telingaku nih..Sabarkan aje..mujur ada teman nak gelak2 dl. Adil r yer tak dpt tido. Individu yang terjaga tuh, bukan sengaja nk kejutkan tido tp sengaja borak kuat2..bg x yah tido jugak. Laz2, x taulah sapa yang tertido dl..Kul 4 lbh dh kdgrn ketung-ketang didapur..Owh..rupanya2 2 jam lebih je aku dpt tido..mata masih mengantuk tapi gagahkan juga bgn ambil berkat sahur. Aloha mampu ke aku berthn siang hari nanti. Dah r slps sahur x tido dah..Huhuhu..beznya kalau dapat tido yang cukup..Tapi bagaimana lak kalau yang terlebih tido..

Thursday, August 26, 2010

Ingatlah........

Semalam aku baru dapat keta, setelah sebulan urusan loan dan sebagainya. Memang itu yang aku nanti-nantikan tapi tak daklah menunggu setiap detik dan ketika. First time juga aku bawak keta auto, setelah beberapa kali aku diajar naik keta manual oleh jiha. Abang aku suruh aku bawak keliling proton city. Diajar macamana nk guna keta auto. Memanglh x payah tapi perlu tahu apa yang patut. Yang penting tak mati. Di awal permulaan semasa aku bawak keta adalah reverse keta. Masa naik keta jiha x dak lah pulak bljr reverse2 nih..jalan kedepan je...gabra punya pasal abg kata brek tapi nk tau apa yg aku tekan minyak..memang x boleh blah r..sepanjg naik keta berbunyi gak r abg...tekan brek....jgn makan line org..itulh yang aku dgr dr awl sampailh akhr permulaan naik keta. Perkara pertama yang aku kena ingt...tekan brek dan jangan makan line orang..

Petang aku perlu ke kampus, abg aku lepaskan aku sorang2 tp mcm x percaya je..fuh..berdebar aku. Pas aku hidupkan enjin aku confius, nak letak mana gear nih. Takkan nak tanya abg, jadi aku teponlh "cik abg" masa aku dok tepon, tiba2 abg aku ada. nak tgk aku reverse keta r tuh. Takut gak kot2 tertekan myk lg. Tapi aku perlu confident...kalau x sampai bila?? Aku bawak penuh berhemah r kononya. Maklumlh tiada org disebelh, mujurlah kenderaan x byk diatas jalan raya. Alhamdulillah aku selamat sampai kat umh..Petang aku perlu ke opis semula untuk buat report dan hntr abg aku blk kalumpang. Aku ajak jiha dan nor teman sekali. mearas naik keta baru..hihihi..Masa ke kalumpang abg aku bwk nk cepat ketanya...dia bawak keta mcm keta dia, fuh..aku pun x bwk mcm tuh..

Pg ni ada lg kisahnya..Mintak2 r pas nih aku kena igt sampai bila..Debaran tuh masih terasa...Jadi aku turun awl nk ke opis, kiranya x dak banyak keta r kat jalan raya. Aku bawak slow n steady. Bila sampai diopis...alamak rupa2nya aku x wat turun handbrake.Yang boleh aku perasan sebab aku nk wat naik handbrake....Aiyoo apa nk jadi..mujur lah aku selamat...Mintak2 r aku igt sampai bila2..Jgn lupa aku nk wt trunkan hndbrake lg sudah r...Perkara kedua yang perlu igtkan..pastikan handbrake diturunkan semasa nak mulakan perjalanan dan naikkan handbrake selepas sampai ke satu tempat.. Moga-moga kejadian seperti ini tak berulang l

Sunday, August 15, 2010

Bila Akhir Zaman

Sebenarnya aku tak tau nk tulis tajuk apa? Sesuaikah tajuk ini dengan apa yang nak aku ceritakan? Terpulang pada individu yang membaca entri blog ini dan tafsirkan sendiri. Semalam 4 ramadhan dan terawih yang ke 5 di masjid-masjid dan di surau-surau. Seperti biasa aku dan my housemate pergi ke surau berdekatan untuk mengimarahkan bulan ramadhan. Sebelum aku hendak ceritakan apa yang berlaku pada terawih yang ke 5 , aku menceritakan dahulu suasana pada terawih-terawih sebelum itu.

Terawih pertama:: Alhamdulillah hampir penuh surau bahagian jemaah perempuan, untuk menunaikan solat terawih. Sebaliknya tidak sampi sesuku jemaah lelaki yang hadir untuk bersama-sama menunaikan soalat sunat itu. Alhamdulillah solat terawih berjalan dengan lancar.

Terawih ke 2, bilangan kurasakan menunjukkan bilangan yang sama, walaupun imam bertukar berdasarkan suara yang mengimamkan solat. Alhamdulillah. Moga-moga mendapat rahmat dan keredhaan dari-Nya

Terawih ke 3 menunjukkan bilangan yang susut jemaah perempuan tetapi aku tidak pasti bagi jemaah lelaki. Mungkin disebabkan hujan menyebabkan tidak ramai yang hadir dalam bersama-sama untuk menunaikan soalt terawih, kerana majoritinya datang hanya berjalan kaki. Begitu banyak pahala yang dapat setiap tapak kita berjalan untuk menuju ke tempat beribadat.

Terawih ke 4 juga masih menunjukkan bilangan yg sedikit. Ini kerana disebbkan hujan. Sejak kebelakangan ini ditempatku, pada waktu petang hingga ke magrib akan hujan. Terawih kali dimulakan lambat. Aku membuat andaian mungkinkah sudah tidak ramai jemaah lelaki dan tidak mampu untuk mengimamkan solat. Kemanakah kaum2 lelaki yang patut memimpin dan mengimamkan solat. Patutkan aku membuat andaian yang sebegitu?? Lagipun azan isyak di azankan oleh budak. Tidak pasti untuk melatih atau kekurangan jemaah lelaki. Mungkin untuk melatih. Alhamdulillah walaupun lambat masih ada jemaah lelaki untuk mengimamkan solat terawih..

Terawih ke 5, menunjukkan bilangan yang telalu sedikit bagi jemaah perempuan. malangnya jemaah lelaki tidak ada langsung. Owh..tidak. Kami jemaah perempuan yang hadir menunggu sehingga jam 9 tetapi jemaah lelaki tidak juga menunjukkan batang hidung mereka. Akhirnya kami berkeputusan untuk berjemaah bersama-sama jemaah perempuan. Dimanakah jemaah lelaki walhal surau yang kami hadiri bukan kecil tetapi merupakan tempat yang besar untuk menunaikan ibadat di kawasan itu.

Tidak pernah terjadi lg kejadian seumpama ini. Dan inilah kali pertama yang terjadi dan aku juga berada di situ. Jika nak dibandingkan dengan tahun lepas, tahun lepas lebih baik dari tahun ini. Berdasarkan pemerhatian ku. Dimanakah istilah" Hari ini lebih baik dari semalam, dan esok lebih baik dari hari ini" Aku bukanlah orang yang kuat ilmu agama sehinggakan dapat mengetahui yang hari ini lebih teruk dari semalam tp itulah berdasarkan apa yang pernah aku alami. Aku juga sebenrnya tidak juga boleh membuat keputusan walhal baru masuk terawih yang ke 5. Tetapi itulah andaian aku. Jika hari ini terjadi lg kejadian seperti ini, mungkin aku mencari surau lain untuk menunaikan solat terawih. Adakah ini menunjukkan akhir zaman?? Petanda-petanda seperti itu. Wallahuallam. Memang betul yang baik datang dari Allah yang kurang datang dari diri sendiri. Moga-mago Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun lepas. Amin...

Tiba-tiba aku rasa mau link ke fb. Bukan aku mau menunjukkan aku baik tapi cuma mau kongsi pengalaman ku ini...

Friday, August 13, 2010

2-3 ari ni aku sibuk diopis, tidak sempat nk membuat keja lain melainkan keja opis...Owh..ruginya masa yg aku telah membazir sebelum ini. Bulan posa nih juga kurasakan penat+ngantuk+perut sentiasa berbunyi. Pelik juga aku, sebelum2 nih aku posa x daklh pulak keadaan seperti ini. Steady n ready. Biarpun byk kali turun naik tangga..X mkn nasi 2-3 ari pun masih boleh bertahan lagi..Sekarang masa posa aku mmg kena mkn nasi. Mungkin juga tengok kawan-kawan keletihan membuatkan aku turut merasainya. Dugaan di bulan posa..Ini bukan kisah yang aku nk ceritakan di sini. Ia adalah sebagai permulaan entri sahaja.

Sebenarnya aku nk menceritakan kisah lain. Balik dari opis ptg td, aku dh minta tolong my housemate Jiha tolong aku ajar belajar keta. Owh berdebar + takut jugak..Setelah siap memasak semua untuk juadah buka posa, apalagi kitaorang pergilah area jalan proton city walaupun ketika itu hujan lebat. Pada mulanya hujan rintik2 sahaja tetapi lama kelamaan makin lembat pulak. Kat situ jalanpun lengang, mudahlah aku belajar bawak keta nnti. Aku sebenarnya bukan x dak lesen memandu tapi rasanya dh berhabuk kat wallet tu..dah bertahun-tahun asik dok renew je..tp keta still x reti nk bawak..Aku bagaikan seperti baru nk bljr memandu. Belajar mana tekan minyak, brake , clasch, dan nk masukkan gear. Memang betul2 baru belajarlah...huh...berdebar jugak bila jumpa simpang, ada keta belakang and traffic light. Aku jadi kelam kabut. Kalau kat simpang mesti matinya keta..Adoila, kena bljr byk kali nih..Mcmanalah nk bwk keta sendiri nnti...

Paling x tahan bila kt traffic light lampu merah igtkan nk terus je yela keta pun x dak, keta lak dah gear 5 aku rasa tiba2 Jiha suh berhenti sebab ternmpk keta polis kt persimpangan, brake tiba2 aku. Mujr x dak keta kat belakang. Fuh selamat keta Jiha . Kalau tidak habislah aku. Kalau orang pro yang wat brake kecemasan x pe gak, ini aku yg baru je beberapa minit belajar. Fuh..masing2 macam dh nk kena heart attack rasanya, tambah2 Jiha..yela keta diakan. mestilah risau. Moga-moga dia x serik nk ajar aku lagi.

P/S: Jiha kena ajr kyus sampai pandai nnti kyus bawak jiha jalan2 kt pekan tnjg malim yer...

Wednesday, August 11, 2010

Pas terawih td, aku buat xtiviti yang sepatutnya. Kemudian aku ke dapur untuk menjamah kuih yang ku beli di bazar ramadhan tadi..Biasallah bila dh banyak kali rukuk dan sujud, rasanya mcm ada ruang lagi dalam perut nih..Masa aku dok makan td ada gaklh housemate duduk sekali dimeja makan...Sedang dok borak-borak my housemate

"Kyus bila nk gi spa??

Eh ke citu lak dia nih. Then dia sendiri yang jawab..

"Ooo raya baru tau eh".."Tapi apa salahnya kan kalau g awal2".

Ada lg 2-3 perbualan yang berkaitan itu. Entah tiba-tiba aku lak secara direct tanpa pandang kiri kanan depan dan belakang..

"X nak r dok pisah-pisah"

Opps..terkuat lak tu. Dahlah suara aku lantang mesti dengar sebijik sebutat apa yang aku cakap nih..Aku lupa ada my housemate yang telah berkahwin..Owh tidak..lain kali cakap siang pandang2, cakap mlm dengar2..Owh..tidak kusangka dahlah pintu bilik tidak terttp rapat...Adakah si dia mendengarnya..Aku tidak pasti...Bukan niat aku untuk melukai hatinya. Tapi mungkin cara fikiran kita berbeza. Cara kehidupan kita juga berbeza. Aku tak nak nnti bila keadaan seperti housemateku ini lain lak yang terjadi..Aku mahu bersedia sepenuhnya sebelum ke arah itu..Tapi kalau jodoh dan takdir seperti itu kita tidak boleh menolaknya. Adoilah di malam kedua terawih dan hari pertama puasa mungkinkah aku dah melukai perasaan seseorg tanpa sedar...Ampun dan maaf dipinta .

Monday, August 9, 2010

Air Oh Air

Pg td ada no hp aneh menelefonku. Aku igtkn bosku telefon tapi tak tertera pulak namanya. Selalunya kalau pg2 nih kalau bukan bosku terdapat seorang lagi yang akan menelefon ku iaitu vendor company. Tapi aku sempat dgr suara apek mana ntah. Pelik jugak aku. Salah nombor agaknya.. Tak sempat aku nk menanya bateri hp ku empty, menandakan hpku sudah kehabisan bateri dan perlu dicas. Bila ku cas telepon aku dan aku onkan semula x dak pulak pggilan masuk. Abaikan aje..Kalau org tu mau bercakap dia akan telefon lg..So aku abaikan aje...Aku sudah lupa tentang itu... Diopis time to rest, hpku berbunyi lg..no yang tertera semirip no pg td...Kuangkat apek juga yg cakap..Owh..rupa2nya tuan rumah sewa yng call. Sori uncle no uncle aku tidak pulak save. Dia bertanya samada ada org atau tidak umh petang nnti. Aku cnfrmkan semula dgn uncle nih sebab aku tidak tahu kerna aku tidak berada dirumh. Akhirnya ada 2 org uncle datang juga untuk membaiki kerosakanh dirumah kami. Bermula dari tombol pintu bilik sehinggalah kerosakkan diatap rumah. Hampir 2 bulan kami menadah baldi didapur ketika hujan. Dah x sanggup rasanya

Proses menukar tombol aku x tgk sebab aku masih berada diopis. Pukul 6.30 ku balik, masih ada lg uncle dirumh...sedang menebang pokok yang tumbuh diatap rumh..dan mengeluarkan air lumpur dari tangki ats. Di lantai rumah penuh dgn air-air lumpur. Basah jugaklah lantai dapur tu. Hmpir jam 7 uncle baru balik dan dia akan datang keesokan harinyauntuk mebaiki lg kerosakan yg masih belum dibaiki. Bila dorang balik...kami try membuka paip..Alamak air pulak x dak..Padahal td x silap aku, tangki dah di tadah dengan air. Ini mungkin saluran tersumbat Mujur lah air paip disinki ada...Kami terpaksa menadah air untuk keperluan kami..mandi , ambik air sembahyang dan untuk berhajat. Dari petang td mungkinlah sehingga petang esok kami terpaksa menadah air untuk kegunaan seharian kami..Kalah umah setinggan kurasakan. Bagaikan air dicatu..Jangan pg2 berebut sinki sudah...dan jangan dek kerana air...housemate ku bersengketa...Air Oh Air..Betapa pentingnya dikau dalam kehidupan kami. Dah lama x melalui keadaan seperti ini..Sejak aku meninggalkan sekolah..Bila keadaan ini berlaku seakan sama pada waktu ketika dulu walaupun tidak seteruk dulu...kenangan lalu menggamit di ingatan....

P/S: Wahai cik najihah..ruginya x rasa apa yang kita orang rasa...Dapat mengeratkan silaturrahim dan saling bertolak ansur rupanya...

Alhamdulillah....Ramadhan datang lg...Aku bersyukur aku masih bernafas di bumi ini. Mudah-mudahan aku dapat menjalani ibadat dengan penuh keberkatan dan keredhaan pada bulan yang penuh kemuliaan ini. Moga-moga Ramdhan kali ini lebih baik daripada Ramadhan-Ramadhan sebelum ini. Ku mohon pada-Mu Ya Allah semoga aku diberi kesihatan, keupayaan, tenaga supaya aku dapat beribadat pada-Mu. Amin...Selamat Datang Ya Ramadhan.

Wednesday, August 4, 2010

Kisah ini terjadi pada kawanku sendiri. Sebulan yang lalu aku dapat tahu dr fbku mengatakan kawanku telah selamat diijabkabulkan. Alhamdulillah selamat akhirnya. Walaupun aku tidak mendapat jemputan aku tidak kisah, kerana majlis hanya sekadar majlis akad nikah. Majlis resepsi mereka bulan 10 nanti. itulah yang diberitahu olehnya. Masa itu mungkin ramai tetamu yang datang ats jemputan kawan ku td. Hari ini baru aku dapat tahu, husband yang baru sama-sama melayari kehidupan rumah tangga meninggal dunia. Mungkin seminggu atau 2 mggu yang lalu tapi hari ini baru dikhabrkan melalui fb. Mungkin kawanku baru ada kekuatan untuk dikhabarkan pada orang lain. Owh..sekejap sahaja mereka mengecapi kebahagaian. Dalam masa yang singkat sahaja. Berat yang memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Bagaimanalah kalau ia terjadi pada diriku. Tidak sanggup untuk aku menghadapinya. Kadang kala kita tidak tahu. Ajal maut di tangan Tuhan. Hanya berdoa semoga kita dipanjangkan umur dan hidup bahagia di kalangan orang-orang yang tersayang. Redha akan ketentuan-Nya. Menyulam cinta yang agak lama tapi sekejap sahaja bahagia yang dikecapi. Owh...mungkin agak lama untuk mengubati sakit derita kita yang hanya kita sahaja yang merasainya. Orang sekeliling hanya mampu memandang tetapi tidak mampu untuk mengubati duka lara diri sendiri....

  • Buat sahabatku semoga tabah menghadapi dugaan hidup ini, walaupun terasa berat menanggungnya.
  • Buat tunangku sama-sama kita berdoa agar kita dipanjangkan umor dan bahagia yang akan kita kecapi selama-lamanya..Amin....

Tuesday, June 29, 2010

Gila...

Sudah lama aku tak mengupdate blog ni. Sejak aku digelar keja ful time, masa amat-amat terbatas, walhal sebenarnya kadang kala tidaklah sesibuk mana. Mungkin disebabkan aku ke hulu ke hilir, kesana dan kemari menyebabkan aku penat untuk mendpt idea menulis blog ini. Sejak aku bekerja ni, aku sudah jadi gila kerja dan gila duit...Ohh..tidak kusangka begitu rupanya diriku.. Oh..tidak...

Aku gila kerja sebab aku mau mengumpul duit. X kan aku mau mintak dengan family aku lg.
Aku kumpul duit sebab aku mau kawen. X kan familyku mau support aku sepenuhnya.
Aku kumpul duit sebab aku mau beli keta. X kan familyku mau byr bulan2....

Itulah sebab aku jadi gila kerana duit... Kawen?? Pejam celik pejam celik masa berlalu begitu pantas...Duit masih tidak mencukupi...Kalau boleh aku mau lah wt meriah ckit walaupun simple...Boleh ke?? Mintak2 anganku jadi kenyataan. Bila bab keta lak. Aku pening memikirkannya. Ada yg suh beli keta ini, keta itu..tp aku x tau nk beli keta yg mana... Kalau ikut kehendak memang tinggi, tp ikut kemampuan owh..x tau nk ckplh.. Sejak bila kehendak aku tinggi aku pun x tau nk ckp..selalunya aku ni x lh demand sgt. Kalau boleh jnji ada je. Tak kisah mana-mana jnji ada. Itulah sebab aku jd gila. Jgn aku wt keja gila dhlh..

Tuesday, June 1, 2010

Makin lama makin rindu aku dengan kampung. Pelik gak aku. Selama ini aku tidak pernah berperasaan demikian. Sejak aku masuk universiti boleh kira beberapa kali aku balik. Selalunya cuti midterm, smggu sblm exm (mintak restu kononnya) dan selepas exam. Kalau nak balik hujung minggu jangan haraplah kecuali kalau ada hal penting. Perjalanan pun bukanlah jauh sangat. Mungkin disebabkan kebosanan aku di tahap yang melampau dan sehabis maksimum kurasakan menyebabkan aku rindu dengan kampung. Walhal baru beberapa minggu lepas aku balik, tidak sampai sebulan pun lagi. Tika ini di kampung, msti aku dok borak-borak dengan mak dan abah. Kalau dh x tau nk watpe aku turun bawah gi umah nenek borak-borak dengan nenek. Begitulah rutinku. Kadang kala bila dh mcm ini rasanya...setiap detik dan setiap saat hatiku terkenang kampung halaman, biarpun aku tidak hanya dok setempat.. walaupun bermacam-macam tempat pernah aku tinggal, setiap tempat akan terciptanya memori yang indah-indah belaka untuk dikenang. Bagaikan mahu kembali ke zaman itu. Adus, perasaan ini semakin membuak-buak kurasakan. Tersangat-sangat rindu. Tapi rindu dengan sapa sebenarnya. Aku pun tidak tahu. Diri sendiri pun tidak ada jawapan itu. Mungkinkah disebabkan perubahana fasa kehidupan yang lain menyebabkan aku berperasaan demikian. Aku pun tidak tahu.Yang aku tahu, aku teramat-amat rindu.

Wednesday, May 26, 2010

Bosan.....

Tiba-tiba aku rasa sangat bosan. Tapi aku x tau kenapa?? Walaupun setiap hari aku bekerja, setiap hari aku merenung jam di tangan. Bilalah mau pulang. Sepanjang masa kurasakan amat bosan sekali. Masa yang berlalu tidak dapat menghilangkan rasa bosan dalam diriku. Kalau aku duduk di rumahpun x tau gak apalah yang nak dibuat. Mesti bosan gak?? Apalah kena dengan aku ni. Adakah life aku tidak sehappy org lain. Runsing bila memikirkannya. Kadang kala kurasakan hidup ini kosong. Kenapa yer??? Masa cepatlah berlalu semoga kebosananku ini hilang bersama dengan masa-masa yang telah berlalu. Bangkit dan bangunlah supaya dapat hidup dengan gembira dan hilangkan rasa kebosanan yang melanda diri ini...

Friday, May 21, 2010

Hadiah Cinta Buatku Untukmu

Hadiah Dari Hati

Hampir seminggu majlisku telah berlalu. Alhamdulillah akhirnya aku menjadi tunangan orang. Kadang kala kurasakan berat untuk memegang status itu, kerana apabila berada di alam pertunangan banyak dugaan yang akan berlaku dan yang kami perlu hadapi. Minta pertolongan dari Yang Maha Esa supaya kami tidak diuji dengan ujian-ujian yang berat. Segalanya berjalan dengan lancar walaupun terdapat kelewatan sedikit di pihak lelaki. Perjalanan yang jauh menyebabkan kelewatan ini. Pihak lelaki mengambil masa 5 1/2 jam untuk sampai ke rumahku. Mujur juga tidak sesat.Perasaanku boleh dikatakan gembira kerana perhubungan kami yang menjangkau 7 tahun berakhirnya dengan satu ikatan pertunangan. Walaupun agak gementar sewaktu bersalaman dengan bakal mak mentua, alhamdulillah segalanya selesai dengan sempurna. Terdapat kekeliruan bagi pihak lelaki dengan majlis ini mungkin disebabkan cara yang berbeza. Mungkin juga salah di pihak perempuan kerana tidak memaklumkan lebih awal. Di sebabkan hal ini, aku sudah memberitahu awal-awal kepada tunangku mungkin sewaktu majlis perkahwinan juga akan berbeza. Jadi mungkin selepas ini di pihak lelaki tidak akan terkejut dengan perbezaan di tempat kami dengan di tempat mereka.


Upacara Sarung Cincin

Terima kasih kepada kawanku yang sangggup turun dari jauh No dan Jiha menemankan aku sehari semalam di rumahku. Terima kasih yang tak terhingga kurasakan. Banyak menolong aku dalam menyiapkan gubahan sireh dan buah-buahan. Buat Jiha terima kasih membuatkan kyus jadi princess pada hari itu. Terima kasih banyak-banyak. Jasamu dikenang sampai bila-bila. Nanti bolehlah makeup kyus lagi yer. Terima kasih buat familyku yang menjayakan majlis ini terutama abah dan ma yang sangat-sangat banyak membantu. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Yang baik datang dari Allah,yang kurang datang dari pihak kami sendiri. Terima kasih buat keluarga tunangku yang sanggup datang dari jauh untuk memeterai ikatan pertunangan ini.


 

blogger templates | Make Money Online