Thursday, December 29, 2011

Suasana Berbeza

Akhirnya AidilFitri 2011 menjelma. Aku beraya di Batu Pahat dahulu baru di Pahang. Kami tidak menghadapi masalah untuk beraya di mana dulu. Lagipun ma sarankan beraya di Johor dahulu, disebabkan kami tidak sempat menziarahi saudara- mara selepas kami berkahwin. Lagipun abang-abangku beraya di Pahang. Akupun jenis tak kisah. Yang pasti setiap raya, kami mesti beraya di kedua-dua tempat.

Suasana hari raya berbeza. Masakan juga berbeza. Di sini, masakan tradisional seperti ketupat, lontong dan kuah lodeh pasti ada. Manakala di Pahang, menu utama kami adalah nasi impit, kuah kacang dan nasi dagang. Awal pagi, kami bersalam-salaman memohon kemaafan antara satu sama lain. First time aku beraya dengan status isteri dan bersalaman dengan husbandku di pagi raya. Di Johor, saudara mara ramai datang menziarahi antara satu sama lain. Begitu juga dengan kami. Tambahan pula di Johor, semua saudara mara tinggal berdekatan. Memang seronok, sebab aku pun suka berjalan-jalan nih. 3 ari pun masih tidak mencukupi rasanya. Hari raya ke empat aku pulang ke Pahang. Di pahang, kami hanya dok di rumah sahaja. Di pahang aku tahu, tak ramai yang datang kecuali kawan-kawan abangku sahaja. Sauadara aku pula jauh di Kelantan.

Tempat berlainan, suasanapun berlainan. Itulah yang kualami pada raya kali ini. Dengan status yang baru dan pertambahan keluarga yang besar di belah husbandku. Aku masih cuba mengingat nama-nama saudara baru aku. Cuba bergaul rapat dengan mereka. Itu yang aku cuba buat sekarang. Suasana berbeza membuatkan aku kena serasi dengan suasana sekarang.

Wednesday, December 28, 2011

Baik Berpada-pada

Dah lama aku tak dapat upah untuk membuat SPSS. Akhirnya aku dapat upah untuk membuat analisis data melalui instrumen soal selidik, tetapi dengan perantaraan orang. Aku menganalisis seperti biasa. Kalau ada keraguan maklumat yang diberi aku menanyakan dengan orang perantara. Akhirnya analisis data sudah siap. Biasanya setelah analisis data, baru aku letakkan harga, lihat pada kesukaran dan bilangan soalan yang hendak dianalisis juga aku mahu mereka puas hati dengan apa yang aku buat. Mana tau ada pembetulan ataupun apa-apa yang perlu ditambah. Setelah aku menetapkan harga, selalunya 2-3 ari bayaran di masukkan ke dalam akaunku. Selalunya mereka kaan menanyakan dulu mengenai bayaran, tapi aku tak letakkan dulu, dengan aku memang aku tak letakkan mahal, selalunya separuh harga lg murah daripada orang lain. So jangan risau, semua orang mampu untuk membayarnya.

Setelah lebih 10 data orang aku buatkan, tapi kali ini tidak seperti selalu. Aku selalu percaya, kalau kita baik hati, mesti orangpun baik dengan kita. Kita tolong dia, mesti dia tolong kita. Apa yang aku buat selalunya, adalah analisis untuk tesis sarjana. Aku menolong mereka untuk menghabiskan pengajian mereka. Tapi lain berlaku kali ini, dia tak membayar langsung atas apa yang aku buat. Bila dah terkena sekali, selepas ini aku akan terus menetapkan byran dan byr terus baru aku merelakan diri untuk menganalisis data tersebut. Bila dah terkena sekali , aku tak nak pisang berbuah dua kali. Mungkin orang pernah berkata-kata"Baik berpada-pada". Pernah orang yang menghantar data padaku, katakan padaku,

"Akak ni baiklah, biarpun bayaran sudah dibuat, masih tanya ada masalah lagi tak tentang data tuh, kadang-kadang bila upah dah dapat tak dihiraukan terus"
.
Aku berlainan, biar semua complete dan berjaya dalam menghabiskan tesis baru aku rasa puas hati, sebab hasil kerja kita ada dalam tesis orang lain. Itulah prinsip aku. Bila aku baik, jadi macam tu pula. Jadi selepas ini, aku tetapkan harga, bayar dahulu, baru aku buat. Ini sebab kita tidak kenal orangnya. Selalu urusan melalui pejabat pos untuk mengepos data-data dan melalui telekomunikasi handphone sahaja. Sebelum ini, aku berani ambil risiko, kita percayakan orang lain. So dia akan membayar setelah kita settlekan kerja dia, tapi tidak lain kali. Itu juga merupakan dapatan sampingan aku sejak 2 tahun yang lalu.

Wednesday, December 14, 2011

Bulan Ramadhan menjelma. Kami masih lagi berjauhan. Sentiasa bergilir di hujung minggu untuk pulang ke rumah sama ada di pahang atau di johor. Minggu pertama puasa, aku pulang ke Johor. Sudah menjadi tradisi di sana, tibanya bulan Ramadhan 'ngunjung' pasti akan dibuat. 'Ngunjung merupakan satu amalan di mana, kita memasak dirumah dan akan memberi kepada penduduk kampung'. Mak telah memilih minggu pertama untuk buat 'ngunjung'. Kerana minggu -minggu terakhir penuh dengan aktivit 'ngunjung'. Kadang kala dalam sehari boleh 4-5 penduduk kampung akan buat 'ngunjung'. Maksudnya tak perlu memasak untuk berbuka puasa kerana di meja penuh dengan pelbagai juadah. Bermula dari pagi sampai ke tengahari kami memasak. Memang agak penat. Memasak untuk 50 orang dengan pelbagai menu....Tanpa rehat. Kemudian diagih-agihkan pada saudara mara dan penduduk kampung. Puas hati juga, dan seronok bila bab masak-masak nih. Berminat tapi belum mahir lg dengan masakan Johor...Ahad, seperti biasa aku pulang ke pahang semula menjalaani kehidupan rutin seperti biasa.

Minggu berikutnya husbandku pula balik ke Pahang. Kebetulan time tuh aku demam, jadi x sempat aku nak bawak ke bazar ramdhan, hanya pergi ke klinik sahaja. Demam time puasa yang tak best, badan pulak kelesuan. Dugaan di bulan Ramdhan. Nampaknya puasa kali ini, aku berpuasa di Pahang dan Johor bersama family, tak perlu aku berbuka puasa keseorangan di rumah sewa ataupun dengan teman-teman seperti aku belajar dan bekerja dahulu.

Tuesday, December 6, 2011

Konvokesyen

Aku berjalan lagi, 30 hb July aku perlu menghadiri majlis konvokesyenku sendiri. Penantian selama hampir 6 bulan untuk tunggu majlis konvo diadakan. Kami bertolak pada jumaat petang bersama parents, manakala husbandku menaiki bas dari Batu Pahat. Sampai di Tanjong Malim, jam 6 petang. Setengah jam berehat di rumah abang, aku dan adikku pergi berjalan di pekan Tanjong Malim. Almaklumlah dah lama tak ke sana. Berjalan sakan, tak kira penat. Mencuci mata, melihat pakaian -pakaian di sana dengan harga yang murah-murah...Akhirnya aku tersangkut jugak dengan satu pasang baju....Berbaloi dengan harganya..Berbelah bagi untuk membeli....Dengan pejam mata, akhirnya aku membeli juga baju tuh.... Kemudian kami pergi ke pesta konvo pada malamnya. Berjanji bertemu dengan abg n akak iparku di sana. Makan-makan dan jalan-jalan, smbil2 aku menunggu husbandku sampai. Adikku pulang dengan abangku.

Aku menunggu husbandku hampir 30 jam jugak rasanya. Hampir jam 11.30 p.m, husbandku baru sampai naik tren....Padanlah lama, rupa-rupanya terkandas di KL Sentral. Kami pergi ke rumah abang, untuk makan malam dan ,mengambil jubah ku untuk kupakai esok pagi. Kami tido di Sahara Inn. Disebabkan umh abangku penuh org...Balik2 terus tido. Masing-masing keletihan Keesokannya kami pergi ke majlis konvokesyen, agak lewat, kesian mak n ayahku menunggu, Hampir 7.15 a.m baru kami sampai. Sarapan pagi dahulu. Kelam kabut dibuatnya. Sampai di UPSI, aku terus melaporkan diri. Manakala mak n husabandku masuk ke dewan, dan ayahku pulak tak tahu kemana. Berasa berbangga dengan usaha ku selama ini. Akhirnya aku memperolehi Master. Tinggal setapak lagi ....Yang itu akan ku fikirkan kemudian. mahu berehat seketika.

Setelah tamat majlis konvokesyen, sesi bergambar bermula. Tak berapa happy, sebatch denganku tak ramai. Jadi aku hanya menangkap gambar bersama family dengan husbandku sahaja. Husbandku menghadiahkan bunga...Bestnya dapat meraikan dengan husband...Abangku pulak tak sampai2 lg , padahal juru kamera.....Rupanya-rupanya lama untuk membeli bunga...Selesai bergambar di dalam UPSI bersama parents, akhirnya kami pergi ke proton city untuk mengambil gambar sebab pemandangan yg cantik...Konon2 gambar outdoor, gitu. Tahulah orang tu hantu bergambar (mengata diri sendiri). Pantang depan kamera, asik nak berposing je....Untuk kenangankan, bila lagi time nilah. Penat bergambar pada hari yang panas yang terik, akhirnya kami balik ke kalumpang untuk mengisi perut. Baru teringat lapar. Masa bergambar tadi, tak ingat pulak.

Sambil-sambil makan, trnfer terus gambar dan terus upload di fb....Tak tahan. Adikku memujuk untuk pergi ke Kuala Lumpur, walhal dh kepenatan. Dok melayan karenahnya, husbandku masih larat untuk memandu, akhirnya jam 3.30 kami bertolak....Destinasi sbnrnya Sogo saja (Sebab ada Sale besar-besaran). kami pergi berempat, bawak anak sedara sorang.. Sampai jam 5...Kami ke Sogo sampai jam 7. Betapa ramainya orang..Nak membeli barang-barang bersesak-sesak. Masing-masing dapat barang. Almaklumlah sale. Kemudian kami pergi ke Jalan TAR mencari tudung yang dikirim oleh adik ipar..Badan dah terasa penat, tapi digahkan juga.Di Jalan TAR, ramai jugak orang sebab ada pasar malam.nak pengsan rasanya. Jadi kami hanya mencari barang yang dikirim sahaja. Tak larat untuk survey barang lain.....Jam 9 baru kami bertolak balik, dengan mengharungi jemnya...Fuh...sgt kepenatan...Hampir jam 11 sampai dirumah, isi perut dan balik ke hotel semula...

Keesokannya, kami hanya duduk di hotel merehatkan diri, sebelum kami pulang ke Pahang. Pagi kami makan di kedai mamak bawah, malas nak ke Kalumpang. Masa nak balik nnti singgah ambik mak, ayah n adik. Sebelum balik, aku ambil gambar konvokesyen ku di UPSI. Mals nak menyusahkan akak iparku. Cuma jubah tak sempat aku nak hntr. Mujur gambar yang diambil cantik dan kau berpuas hati. Kemudian kami pun pulang. Macam sardin rasanya..Penuh 5 orang..masa datang hanya 4 orang....Selamat sampai di ulu jempol....

Keesokkanya pula 1 Ramadhan, first time bersahur dengan husband sekali. tapi tak berkesempatan untuk berbuka bersama. Johor esok cuti. Jadi husband balik pada hari Isnin, dan aku menghntrnya ke Temerloh...

Dugaan Datang Lagi

10 hari sebelum aku konvokeyen, mak aku terkena tarikan pada bahagian mulutnya....Kata doktor serangan jantung tahap kecil, macam tulah citenya. Kena pada waktu tghari sewaktu mak ku sedang tido....Dugaan dan dugaan yang menimpa pada makku. Sebelum aku berkahwin, makku patah tangan, hampir 3 bulan jugak tak dapat menggunakan tangan kirinya. Kemudian sekarang terkena tarikan. Makan pun payah, minum pun payah,,tekanan darah tinggi makku pun asik naik je...tak stabil...Bila dah terkena mcam tuh, mak ku tidak akan putus dengan ubat...Ubat darah tinggi, setiap hari kena makan, bg mengelakkan darah tinggi. Bila usia makin meningkat, gini gamaknya...Mudah-mudahan orang tuaku dikurniakan sihat tubuh badan.

Wednesday, November 16, 2011

Percutianku.....2

Seminggu selepas kami pergi bercuti ke Pulau Tioman, kemudian kami pergi ke Mersing (Air Papan) untuk menghadiri family day husband (MRSM Batu Pahat). Kami pergi dengan kereta sendiri bagi memudahkan pergerakan kami. Perjalanan mengambil masa 2 jam jugak rasanya. Semasa kami sampai di sana rombongan bas dari Batu Pahat sudah sampai. Kami diberi rumah. Agak selesa dan cantik jugaklah rumahnya. Kami berehat-rehat sebelum aktiviti bermula.

Pada petangnya aktiviti ice breaking bermula. Kami asik diusik oleh semua guru, kerana pada ketika itu, kami masih digelar pengantin baru. Petang aktiviti sendiri-sendiri. Aku berjalan di tepi pantai bersama dengan husabnd. Kesian jugak dengan husbandku asik menamani aku je. Kawan-kawan diapun ramai. Petang tu, selepas berjalan-jalan di tepi pantai aku bg peluang dekat husbandku supaya berjalan dengan teman-teman, manakala aku berada di bilik. Aku berasa tak sedap badan. Waktu berbekue aku hanya menghadirkan diri sekejap sahaja. Tekak perit, kepala pening. Jadi aku suruh husbandku hantar ke bilik. Kemudian menyuruh husbandku menyertai yang lain. Aku tido sampai ke pagi sehingga tak sedarkan diri bila menelan 2 biji ubat demam.

Keesokannya , sihat seperti biasa. Makan pagi, kemudian ada sukaneka untuk guru-guru. Selesai sukaneka, kami berkemas-kemas untuk pulang ke Batu Pahat semula. Singgah sebentar untuk mencari keropok lekor dan keropok keping. Aku bercuti agak lama di Batu Pahat kerana cuti midterm student. Manakala husbandku pergi sekolah seperti biasa.

Dalam 2 minggu, aku pergi berjalan-jalan. Memang puas kalau sekali pergi berjalan, terus berjalan sakan.Itulah percutianku.....

Thursday, November 3, 2011

Percutianku...

Akhirnya kami memilih Pulau Tioman untuk percutianku kali ini bersama-sama dengan husband. 7 hb July aku dah balik Batu Pahat (hari Khamis). Malam tu jugak aku berkemas-kemas untuk bercuti 3H 2M di Tioman. Kami memilih Tioman Paya Resort tempat penginapan kami, disebabkan yang lain penuh. Pada mulanya kami mahukan Paya Beach Resort tetapi penuh sampai penghujung tahun. Keesokan harinya kami bertolak ke Mersing. Kami akan menunggu feri di sana. Sempoinya kitaorg, dengan laz minute kami dapat pakej yang agak berpatutan dan penempatan yang oklah, kalau dilihat di laman internet. Realiti, tak tahulah macam manakan. Perjalanan mengambil masa 2 jam setengah jugak untuk sampai ke Mersing. Akhirnya sampai di Mersing jam 12.30. Sebelum tuh kami mengisi perut dulu untuk naik feri, nk menunggu malam agak lama jugak untuk mengisi perut. Nak membeli takut mahal pulak, jadi gunalah kemudahan yang sebaiknya. Kami makan di jeti, agk murah, kami makan berdua x sampai RM 10 pun... Naik feri dalam 1.30 ptg. Perjalanan mengambil masa 2 jam. Dalam feri tuh, kelihatan bangsa-bangsa dan kaum-kaum yang lain berada di atas feri ni. Melayu tak ramai. Dan yang bertudung pun boleh dikira. Akhirnya kami sampai di sana. Agak lawa jugaklah.

Sampai di sana, kami berehat-rehat dululah. Sebelum berjalan-jalan di tepi pantai. Bila time nak solat, kami tercari-cari arah kiblat. Memang tak di nyatakan. Akhirnya kami ambik inisiatif tgk matahari terbenam. Daripada kami tak bersolat langsung. Tawakal sajalah. Mudah-mudahan ibadah kami diterima. Petangnya kami berjalan- jalan di tepi pantai. Mengambil gambar di merata-rata tempat sehingga kami puas. Malamnya kami makan . Wow...sangat bez..betapa banyaknya menu dihidangkan di meja kami. Meja telah ditetapkan...hanya kami berdua. Bila lihat disekeliling...ramai orang Cina saja. Couple hanya kami berdua. Kali ini bila aku lihat org yang bertudung, hanya aku....Aku sorang...Owh..beginilah kalau bercuti di pulau-pulau agaknya..jauh dari kota bandar... Elektrikpun hanya guna generator. Makanan pada mulanya, agak was-was, bila kami lihat kawasan dapur, orang melayu yang masakkan. Alhamdulillah...syukur...

Keesokannya sebelum sarapan, kami pergi di tepi pantai lg. Bila di fikir-fikirkan, macam tak ada life bila tinggal di pulau. Tiada apa-apa yang menarik. Tempat yang aku tinggal ni pun hanya chalet-chalet dan kedai-kedai saja. Tiada kemudahan yang lain. Keesokaannya kami bergerak untuk snorkeling dan berjalan-jalan. Aku tak snorkeling, sebab aku takut, dan tak pernah snorkeling. Berenangpun tak reti. Husabnd kupun sama, akhirnya husband ku mabuk laut.Bila satu jam di tengah lautan, akhirnya kamu pergi ketempat pemuliharaan. D sini kami berahat...dalam 1 jam..Memulihkan keadaan husbandku dulu. Dan berehat. Kemudian kami pergi Pekan Tekek. Pekan disini agak maju, kelihatan pusat kesihatan, balai polis dan penduduk kampung yang agak ramai. Di sana kami membeli barang-barang untuk dibawa balik nnti. Jam 3 kami sampai di tempat kami. Petang kami tak pergi berjalan-jalan disebabkan hujan yang lebat. Hanya berehat dibilik, penat masih terasa. Hajatnya nak bergambar di pulau sebelah tak berkesampaian..Alahai...esok dh nak balik....Tak puas lagi bergamabr nih...Hu...hu..Nak tggu hujan berhenti alamatnya tak lah...Malam kami makan, mknn yg dihidangkan agk sedap jugak..Tapi tak lah semewah yg mula-mula. Aku hentam sajalah. Husband ku mkn sedikit saja disebabkan mabuk laut siang tadi. Aku yang menghabiskan kesemuanya sampai kekenyangan. Kemudian kami berjalan-jalan lg mengambil udara di tepi laut. Bila kami kesana, wah air surut..Hanya nmpk batu-batu dikegelapana malam. Di jeti kami tak nmpk air langsung , hanya batu-batu. Betapa berbezanya bila air pasang.

Esok awl-awal lagi aku dh ajak husband aku pergi jalan-jalan kat tepi pantai lg..Tgahri kami perlu tggu feri untuk pulang. Rasa macam nak pergi jugak kat sebelah pulau sana, tapi tak dapat jugak air pasang jugaklah...Kemudian kami berkemas barang-barang. Jam 11.30 kami perlu berkumpul..Agak lama jugak kami menunggu, akhirnya jam 1 baru sampai, mujur kami menunggu dijeti kerana ada yang tak dapat naik disebabkan penuh...Bila aku naik feri, mulalah aku mabuk..Huh..nak tggu 2 jam lamanyalah... Sampai di mersing kami makan ditemapat kami makan dahulu...fuh..agak mahallah pulak kena kali ni. Sah-sah x pegi dah pas nih.

Samapi di batu pahat dalam 5 lebih..membasuh baju dan berkemas apa2 yang patut..keesokannya aku pulang ke Bandar jengaka...Itulah percutianku Di Pulau Timan. Nampknya kami tak akan ke sana dah. serikpun ada, sebab masing-masing mabuk..Hu3..Apa-apapun percutian yang menarik.

Monday, October 31, 2011

Jun 2011

Selepas kahwin, kami tak kemana-mana lg..Masing-masing kesibukan. Aku berulang alik ke Seremban, untuk memunggah barang dibawa balik ke Pahang. Rasanya ada jugak 2-3 kali aku ke sana. Mula-mula aku jemput husbandku di Gombak untuk pergi ke Seremban. Memunggah barang-barang yang besar dl..Agak banyak jugak barangnya walaupun baru beberapa bulan aku tinggal dirumah sewaku. 2 malam jugak aku disana bersama husbandku. Aku berada dirumah sahaja, manakala husbandku berulang ke Gombak siangnya..Hu3..Tinggal aku keseorangan di siang hari. X sempat nak berjalan2 ke mana2pun. Kami sama-sama survey di internet untuk mencari tempat-tempat menarik untuk pergi bercuti...2 pilihan: Cameron Highland dan Pulau Tioman. Yg mana satu yer..Di Pulau Tioman, pada musim sekolah semuanya penuh. Tak sempat kami nak booking. Yang lain tinggal yang mahal dan tak lawa. Alang-alang pergi, baik yang ok..Kalau Cameron Highland kami dah selalu pergi. Nmpknya terpaksalah kami postpone lagi percutian kami ini.

2 minggu kemudian aku datang lagi. Tapi kali ini my parents dtg jugak untuk mengenal tempat yang aku telah duduki beberapa bulan. Kami pergi berasingan. My parents melencong ke Tanjong Malim dulu dan aku terus ke Seremban. Husbandku pulak dari Batu Pahat. Sempat jugak aku singgah ke Kolej lama tempat aku bekerja. Sempat jugak berborak-borak dengan ex-officemate dan sempat jugak jumpa dengan beberapa ex-studentku. Berborak-borak sekejap. Kemudian aku balik ke rumah sewa, menunggu husbandku datang. Malam baru sampai. Petang keesokkannya husband kena pulang, ada yang perlu diuruskan di sekolah. Husbandku balik dulu..Tak sempat untuk berjumpa dengan dorang. Kali ni sempat jugak aku gi Nilai, mencari barang-barang. Parents datang dgn abg dr Tanjong Malim. Riuh rendah kat rumah, x pernah riuh-rendah, padahal sebelum ni sunyi sepi. Itulah aku laz berada di seremban 2. Kunci dipulangkan semula pada tuan rumah, dan mungkin aku tak kembali lg kesana.

Thursday, October 20, 2011

Suasana Baru

30 May 2011 aku mendaftar diri di UiTM Jengka. Bermula dengan suasana baru, persekitaran baru, rakan-rakan baru dan semuanya barulah. Rupa-rupanya ramai jugak yang aku kenal disini. Senior tempat sekolahku, junior semasa di UiTM Shah Alam. Kenalan yang pertamaku kenal adalah Aishah. agak lincah orangnya.Sama-sama mendaftar di bilik Koordinator. Hari pertama agak kelam kabut jugak, banyak form yang kena isi dengan untuk mendapat punch card lagi. Agak penat jugak. Mencari tempat untuk aku duduk dalam Uitm ni.

Di sini aku diamanahkan untuk mengajar 2 kod. Satu untuk pra perdagangan dan 1 lg untuk diploma. Alhamdulillah, hari jumaat petang aku tiada kelas, jadi aku boleh ulang alik ke Johor. Tak perlu untuk cancelkan kelas. Alhamdulillah dipermudahkan segalanya. Itulah yang aku harapkan.

Bermula perjalanan baruku disini. Setiap pagi berulang alik dari rumah parents ke UiTM untuk menunaikan amanah yang diberikan. Memang tepat dengan moto UiTM dihatiku. Belajar disini dan bekerjapun disini.

Friday, October 14, 2011

BERTEMU DAN BERPISAH

ADAT MANUSIA BIASA

HILANG DI MATA TAPI

DI HATI TIDAK LUPA

BERDOALAH KITA

AGAR AMAN DAN SENTOSA

SEMOGA KELAK KITA BERTEMU DILAIN MASA


Bait-bait lagu ini bila dihayati betul2 memberi kesan kapada sesiapa yang menghayatinya. Begitulah juga dengan aku. Akhirnya aku membuat keputusan untuk berpindah bila memikirkan baik dengan buruk. Walaupun sukar untuk membuat keputusan, akhirnya keputusan itu jugak yang kupilih. Aku meminta pandangan semua pihak…suamiku, ibu bapaku..mak mertua ku sendiri…Mungkin hidup ini memerlukan pengorbanan..tapi sampai bila???Aku tak tahu jawapannya. Adakah aku dan suamiku sanggup bersabar keberadaan jauh kami…Mudah2an semuanya dilindungi oleh Allah Subhana wa taala.

Kepada pelajar2 ku , saya minta maaf perginya saya tanpa pesan….terus pergi tanpa ucapan ataupun pertemuan. Apapun semoga berjaya wahai anak didikku..sehingga ke akhir hayat..Setiap pertemuan berakhir dengan perpisahan. Begitulah juga dengan kita. Cuma perpisahan seperti ini, kita tak jangkakan. Moga-moga kita akan ke temu lagi..Terima kasih atas segalanya...

Monday, October 10, 2011

Majlis bertandangku pada hari Ahad (15/05/2011). Aku bercuti semula pada hari Jumaat sebelum tu. Pulang ke Pahang untuk bersama-sama dengan family pergi ke Muar tempat persinggahan nanti. Balik ke Pahang dengan menaiki bas sahaja, sebab tiada sesiapa yang hendak memandu keretaku ke Johor.Tumpang kawan abang untuk pergi ke Titiwangsa. Akhirnya aku selamat sampai ke rumah. Then keesokannya, kami bertolak ke Muar bersama-sama dengan poksu. Perjalanan mengambil masa 6 jam jugak rasanya. Memang penat. Selamat sampai ke Muar pada petangnya. Owh...malamnya student aku menjawab exam math...Macamanalah mereka menjawab yer..Sepatutnya lec yang mengajar perlu berada 30 minit awalnya untuk memberi semangat pada students. Tetapi aku tidak dapat menghadirkan diri. Sory yer..saya ada majlis memang yang tak dapat dielakkan.

LOVELY COUPLE

Ahad 15/05/2011, majlis berlangsung. Jam 12 aku sampai ke batu pahat, menyiapkan diri di sana. Bayanganku, baju persalinanku warna kuning, rupa2nya warna gold...OMG...apa yang kuharapkan tidak menjadi kenyataan. Tapi apakan daya, semua dah x boleh diubah.Make up pun aku tak berpuas hati..Pucat dan macam orang matang....Hu3....Sedihnya...Bila bab cameraman pun sama..Apa ke patut, diaorg boleh tanya kitaorg yg tak tahu apa2pun, nak menggayakan macam mana...Memang geram tol rasanya...Kata profesional, rupa2nya hampeh...Ayoyo..dah la mahal...Tak pe husband ku yang keluarkan duit ..Tapi memang tak puas hati. Mujur kat tempatku ok...Legalah, sebelah tempat ok...Jadi tak rasa terkilan sangat...Selesai sesi bergambar dan makan, akhirnya familyku pulang ke Muar semula...Aku ditinggalkan..Hu3...

FAMILY BELAH PEREMPUAN

Petang, kami menyetelkan semua. Kemas apa2 yang patut...Fuh memang penat...Keesokannya sambung lagi...2 hari berturut2...Badan memang tak rehat...Rabu pagi baru bertolak ke Seremban dengan husband.Mengemas barang-barang dirumah. Kemudian pergi ke Kolej. Husband aku ditinggalkan dirumah. Aku tanya dengan admin, mcmna budak2 menjawab . Memang ketara kepayahannya.. Owh...macammanalah result mereka nanti. Mudah-mudahan semuanya lepas...Pelajar istimewa kena tambahan waktu, jadi aku kena membetulkan apa yang patut. Soalan hendaklah dibaca kerana laptopnya tak dapat nak baca apa yang soalan yang diberikan. Cara penyampaian soalan lain dengan apa yang diberitahu oleh sebelum ni...Kemudian aku kena ke setapak untuk memulangkan semula kalkulator saintifik...

FAMILY BELAH LELAKI

Sunday, October 9, 2011

Tugas Oh Tugas

Aku bercuti panjang sepanjang majlis perkahwinan aku berlangsung. Hampir 10 hari aku bercuti untuk menyiapkan segala persiapan..Mind set aku hanya majlis sahaja...So yang lain aku tolak ketepi dulu..Tinggalkan tugasan dan students.Aku telah berikan tugasan kepada mereka sebelum aku bercuti..Aku telah planning awal, supaya mereka tidak leka sebab final exam semakin hampir.. Aku ada 2 minggu lg sebelum majlis bertandang berlangsung..Kelas tambahan diadakan untuk memantapkan lg ilmu di dada mereka...Fuh...full class..Baru balik dr bercuti, terus adakan kelas..

Kemudian aku berusaha juga untuk menyiapkan SPSS yang telah diberikan sebelum aku berkahwin...Itu tak menjadi masalah sebab SPSS yang simple...Jadi aku hanya mengambil masa satu hari saja untuk menyiapkannya. Menjaga budak periksa juga amat membosankan. Time tuh exam dah bermula. Huh...Kemudian aku perlu ke setapak dengan Ketua akademik untuk meminjamkan kalkulator saintifitik untuk student yang istimewa. Sepanjang perjalanan aku ke Setapak, aku mendapat panggilan dari Uitm Pahang untuk menghadiri interview.Berbelah bagi rasanya. Banyak tugasan yang belum selesai, memikirkan cuti dibekukan, sibuk untuk menguruskan majlis bertandang, dan student nak exam..banyak betul dugaan. Sory for my beloved students sebab tak dapat menemani you all menjawab exam, sebab majlis saya berlangsung keesokannya harinya. Saya berdoa dari jauh, semoga you all dapat menjawab sehabis baik..Ingatlah pesanan saya sebelum ini...Tugas ini adalah satu amanah dan tanggungjawab yang perlu kita laksanakan...Lakukanlah dengan ikhlas walau seberat mana tugas yang kita pikul...Mudah2 an tugasan aku nih diberkati oleh Allah...

Saturday, October 8, 2011

Wah...sudah lama aku x menulis di laman blog nih..rasanya dh hampir 5 bulan...Dah berhabuk dan bersawang rasanya...Kadangkala hati meronta-ronta untuk menulis di blog ini, tetapi disebabkan kekangan waktu yang menghimpit masaku, membuatkan aku tak berkesempatan untuk memenuhi ruangan ini...Jadi, sekarang aku berusaha untuk menulis apa yang berlaku sepanjang aku menyepikan diri ini...Episod sebelumnya masih belum habis, jadi aku sambungkan semula apa yang terputus di pertengahan jalan...Mudah2an aku diberi ingatan yang kuat untuk aku coretkan disini..

Keesokannya 2 May 2011, di awal pagi, aku dan husband pergi ke rumah mak andam untuk mengambil gambar outdoor..Sebelum tuh, aku dimakeup seperti hari semalam. Sejam jugak kurasakan...Kemudian kami bersaing untuk pergi ke Tekam Residence Resort untuk mengambil gambar outdoor, kerana kawasan di situ boleh dikatakan agak cantik..bermula di tasik, di kolam dan akhirnya di padang golf...Fuh memang penat...berpeluh-peluh jugak rasanya...walaupun hari agak panas , semuanya berjalan dengan lancar...Malu jugak aku, sebab pada hari cuti begini, ramai org menghabiskan masa bersama family di sana, tapi kita orang nih tebalkan muka jelah...mesti orang nak tengokkan berbaju pengantinlah katakan. Sesi bergambar nih mengambil masa 2 jam jugak rasanya..walaupun penat, kami berpuas hati...

Selesai fotografi outdoor...kami pergi ke temerloh untuk menghantar tempat letak kek...kalau lambat akan dikenakan charge yang tinggi...Memang penat..Balik umah, uruskan hal rumah pula, sebab pg td kita orang terus keluar tanpa tolong apa2...Semua adik beradik pulang petang tu jugak..untuk meneruskan rutin harian seperti biasa.

Keesokannya..pagi2 lagi kami dah bertolak balik ke Seremban, dengan kereta yang berasingan..Wa..cepatnya masa berlalu...Kami kena meneruskan kerja masing-masing. Cuti kami hanya setakat itu sahaja...Sampai di seremban, mencari barang-barang rumah..Husband pulang ke Johor keesokan paginya...Sedih rasa nak berpisah. Bila dah jadi seorang isteri, rasa macam tak mahu berpisah dengan suami..Inilah dugaan hidup kami...Berpisah sementara, berjumpa pada hujung minggu...

Monday, May 23, 2011

Hantaran Perempuan

Hantaran Lelaki

Malam sebelum majlis persandingan, dah penat, tapi still x boleh lelapkan mata. Memikirkan hari esok. Ramaikah kawan-kawan yang hadir? Bagaimanakah keadaan hari esok dengan tiada elektrik. Tak dapat dibayangkan macam manalah keadaannya. Masa majlis akad nikahpun walaupun dah berair-cond, still panas lagi, cuma bernasib baik sebab majlis dibuat pada waktu petang. Mataharipun dh tak terpacak di atas kepala. Kawanku dah dibuai mimpi. Mungkin kepenatan sepanjang hari, dari sampai ke rumahku, lepastuh kena buat kerja pulak. Tak berehat langsung. Aku pulak, jam berapa aku terlelappun, aku dah tak pasti.

Dalam jam 4 lebih, makku dah kejutkan aku untuk mesin kelapa. Takut tak sempat untuk membuat kerja pada siang hari kerana dengarnya bermula jam 8 pg, elektrik tiada sampai jam 4 petang. Semua bangun awal pagi tu. Ada yang menjemput saudara mara dan ada juga membuat kerja-kerja di dapur. Macam siang pulak kurasakan. Selepas subuh, aku dah mula pasang air cond, untuk menyejukkan bilik. Lega sikit, kurang sikit rasa panas. Mak andam jam 10.30 baru datang katanya. Jadi pagi2 lg baru nak wt sireh junjung. Terlupa nak ambil sireh malam td, jadi pg2 lglah ma dh pergi cari sireh. Jam 8.30, kek dah dihntr dari Temerloh. Lega semua yang diperlukan sudah ada. Pagi itu, menghias sireh junjung, buah-buahan dan kek. Thanks Zahila kerana banyak membantu. Tolong ke bandar pusat untuk menghantr barang-barang pengantin lelaki dan membeli barang-barang yang tidak mencukupi. Alhamdulillah, jam dah melangkui jam 9, elektrik masih ada, syukur alhamdulilah, tapi terbalik pula air pula yang tiada. Salah information gamaknya. tapi rasanya tidak salah sebb seluruh jgka khbrnya tiada elektrik.

Jam 10.30 mak andam datang, memakeupkan aku. satu jam kemudian selesai, sesi bergmbr dulu, sblm pgntin lelaki dtg. Jam 12.30 pengantin lelaki datang. Berdebar jugak aku, sebb ramai tetamu yang hadir, kemuncak kenduri pada waktu itu. Menjemput mempelai lelaki kemudian majlis tepung tawar. itupun last minute, Pada mulanya x mau buat, tapi akak ipar aku sanggup nak menyediakan bahan jadi teruskn juga majlis menepung tawar. Selesai sesi menepung tawar, majlis makan beradap. perut memang lapor, tapi raja seharikan so control2...jgn wat malu muka. Makanlah sikit je. Nnti msti ada lbh punya. Selesai majlis maka beradap, keluarga pihak lelaki pulang kerana masih jauh lagi perjalanan mereka. Aku lihat ramai juga kawnku yang datang dari KL, TM, bos TM, Terengganu, kawan-kawan sekolah rendah jgka 7, jgka 8, jgka 22 dan sekolah menengha jengka2. Cikgu-cikgu sekolah rendah juga menghadirkan diri. Student ku dari Seremban pun turun untuk meraikan aku.Terima kasih banyak-banyak. Maaf kerana kurang layanan dari pihak pengantin. Family Belah Pengantin Perempuan

Selesai sesi bergambar, majlis memotong kek selepas itu. Aku memakai sepersalinan gaun dengan kot untuk majlis kek. Selesia majlis memotong kek, bergambar outdoor di sekeliling kawasan rumah. Fuh memang penat, dengan panasnya lagi. Terima kasih pada crew chantekphoto kerana datang atas jemputan abangku. Sebab apa datang untuk snap gambar aku untuk wt story album. katanya tak cukup gambar untuk wat story album. Alhamdulillah gambar free cuma untuk wt story album je kena byr. Dengan penuh professional crew chantekphoto menangkap gambar kami dengan pelbagai gaya. Memang penat, bergambar ditengah panas. Siap terus cari aircond. Lega bila kena aircond. Jam 5 baru selesia semuanya...
Family Belah Pengantin Lelaki

Menyalin pakaian untuk mengerjakan periuk2 didapur. Awlkan. Sebab apa? Sebab esok pagi, aku kena wat gambar outdoor. Time maghrib baru settlekan sikit. Bersambung buat esok selepas selesai berhgambar utdoor. Fuh memang penat. Tapi puas. Malam tu juga, kena buka hadiah, sebab x sempt nak buka dah lepas nih. Dengan tiada perasaan dan tak beremosi bukak semua hadiah. Masa tuh memang mengantuk sangat. Gambar2 pun suh adik tolong tranferkan ke dlm laptop dari kamera abang, sebab keesokannay semua mahu pulang. Wah aku dapat 2 dapur yang sama, dan yg lain brg2 elektrik dan gelas +cawan...Terima kasih semua atas pemberian tersebut....Continue....

Kawan-Kawan Yang Menghadirkan Diri

Friday, May 20, 2011




Baru ada idea nak update blog. Biarpun dah hampir 2 minggu kejadian ini berlalu, aku titipkan sedikit kisah yang berlaku pada majlis akad nikah. Akhirnya menjengah juga hari yang ditunggu. Pada 30 hb April 2011, majlis akad nikah berlangsung antara Yuhazlina dan Azham selepas asar. Kawanku dari Kuala Lumpur (Zahila) datang untuk memeriahkan lagi majlis kerana dia akan menjadi pengapitku pada keesokan harinya. Adalah juga kawan sekolah Nani dan Ana datang dan juga kawan dari Sebertak juga datang pada majlis akad nikah aku nih. Mulanya aku tak berasa berdebarpun lagi pada siang hari. Bila dah dimakeup dan memakai baju akad nikah baru perasaaan itu ada. Aku akan bertukar status selepas ini. Wah..macam x percaya rasanya.

Majlis akad nikah dibuat dirumahku sendiri. Last minute keputusan dibuat kerana pada mulanya perancangan dibuat di masjid. Pada jam 5.30 petang aku selamat menjadi isteri Azham bin Poharan dengan sekali lafaz. "Aku Terima Nikahnya".Alhamdulillah syukur setelah 7 tahun kami menyemai cinta akhirnya kami disatukan. Hujan pun turun petang itu. Mungkin hujan rahmat agaknya. Sesi bergambar bermula dan makan2. Selesai semuanya pada jam 7.00 p. m .Walaupun majlis baru sekadar akad nikah, fuh penat memang terasa jugaklah. Itu baru majlis akad nikah bukan majlis bersanding lagi. Bayangkan dengan elektrik tak ada esok, macam manalah rasanya. Yang majlis akad nikahpun berpeluh2....Apa2pun aku bagi five star kat mak andam, kerana bagi semua service dari segi andaman dan kamera...Terima kasih banyak2. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar dan aku berpuas hati semuanya.

Monday, May 9, 2011

TANJONG MALIM

Untuk meniti bahagia, aku telah memohon cuti 6 ari untuk preparation majlis aku nih. Tak sabar aku nak balik kampung. Sebelum aku balik kampung, aku kena settlekan semua kerja-kerja opis. Sori yer student2ku kerana x sempat aku nak menyemak semua latihan2 yang aku berikan(tulah byk sgt bg latihan, padan muka aku sendiri). Terpaksalah aku kembalikan semua latihan2 dorang, yg mana aku sempat aku dah preparekan jawapan. Sabtu sebelum aku pulang ke kampung, masuk opis jap settlekan buat kali terkahir kerjaku. Nak kata, kerja nih memang tak pernah habis. Balik kampung konon, padahal gi melencong ke Tanjong Malim dulu. Kul 9 lbh, abang dah tepon, igtkan aku dah bertolak, almaklumlah aku ni suka kalau bertolak awal2 pg, padahal aku kt opis lg. Boleh lak abang aku suh singgah opis dia (opis lama aku ) nk settlekan kerja dia, mentang2 aku pernh handle kerja dia. Tapi x pe, dh pengalaman pun. No hallah

Kul 10.45 pg aku bertolak dari opis, aku dah bawak semua barang2 aku, malas nak balik umh dh. Bosan jugak perjalanan aku yang hampir 2 jam nih. Tawakal jelah, bukannya aku igt jalanpun. Jam 12.30 aku dh sampai opis. Rupanya-rupanya operation berjalan. Semua ada.Big bos je x dak. Jadi aku teruslah menjemput sapa2 yang ada. Borak2 jap, pas tuh naik ats, kerja dh settle semuanya. Lega aku. Hi3. Tghari abg aku belanja pizza, best2.Tengahari ke??Padahal dah jam 2 ptg. Igtakan abg aku nk pau aku tadi..Ha3(tak baik syak wasangka) Lepas balik makan terus pergi umh sewa lama aku. Wah teringinnya aku nak makan rojak singapore. Padahal perut nih dh kenyang dengan pizza. Siap pesan kat Gha, tggu kalau nak g pasar malam. G dgn kawan2 umh sewa. Terus aku beli rojak singapore sampai x igt dunia+nasi kerabu. Memang kekenyanganlah aku arituh.




(NASI KERABU)


(ROJAK SINGAPORE)

Gambar hiasan semata-mata. Sedapnya yang aku beli lagi. Lupa pulak aku nak snap gambar.


Igatkan nak balik umah bang, last2 x jadi balik umh abang, tido kat situ.Dh lama x jumpa kawankan. Esok plan nk g shopping Maklumlah dh lama x jejakkan kaki ke Tanjong Malim. Kuar kul 11, kul 3 baru balik. Padahal Tanjong Malim bukan besarpun, hbs semua kedai aku jelajah. Hbs gak RM$$$. Wah x balik ulu jempol lagi nih dah habis sebanyak tuh. Balik umh rehat2, abang dah tepon bila nk balik umh dia, alamak mlsnya nak balik. Tak puas lagi jumpa dgn budak2 nih. Apakan daya petang tuh aku balik jugak walaupun hujan lebat. Macam naik motor lak, padahal naik keta.Malam pekena Tomyam Mior. Memang marvelouslah. Macam dh bertahun x jumpa makanan.Almaklumlah kat Seremban, seklai sehari jekan makan.

Esoknya(Isnin) pergi opis lagi jumpa bigbos menjemput kenduri. Sebelum balik, suh abang isikan minyak keta+ topup Touch n Go. Dari dulu aku kureng bab nk isi minyak keta nih. Kul 11 aku bertolak balik ke Ulu Jempol. Bosan lagi perjalanan sorang2. Standard bawak keta 100-110. . Jalan lengang, almaklumlah bukan cuti, aku sorang je yg cuti. Sampai umh 3.15 petang, bising ma n abah kata aku bawak laju, padahal aku rasa x lajupun. 1 jam Tanjong Malim ke Kuala Lumpur. 2 jam lebih dari Gombak ke Ulu jempol. Sebb highway kot lagipun aku mantain je bwk speed tuh. Mujur tak hujan. Sampai umh memang penat. Petang tuh dok angkut kayu api pulak..l Malam pula isi barang2 dl paper bag.

ULU JEMPOL

Esoknya (Selasa) aku pergi kedai mak andam, nak settlekan hal baju. Boleh lagi last minute aku tukat baju sanding, and baju outdoor. Mujurlah mak andam x bising, sebab aku pesan awal2 jgn outer lagi sebb aku nak datang aritu. Dari silver hitam, jadi silver saja. Untuk baju outdoor dari baju labuh, jadi baju kebaya singkat kot. Baju potong kek still sama sebb x dak pilihan. Lama jugak aku ke sana dalam 1 jam lebih x silap dengan adik aku. Lepas tuh aku pergi survey untuk wat mandi lulur, sauna, and susu. Jumpa terus aku buat appointmenet untuk buat esok senang, sebb aku tau nnti aku memg x leh kuar dah. Kemudia pergi kat tempat homestay kat sini nak tunjuk kat adik. Kat situ memnag aku betul2 hampir excident, itulah orang kata darah tgh manis, x elok nak kuar. Memnag x dapat nak lupakanlah. Tapi aku x cerita kat ma and abh aku, nnti esok confirm ma tak bg kuar dah.

Rabu, jam 9 aku dah kuar untuk wat treatment. Nk dekat kul 1 baru aku balik, memg lama giler, bosan aku dibuatnya, mujur aku pergi sorang2 je. Mak +abah + adik pergi jerantut untuk beli barang2 apa yag patut. Dpt dengan nenek aku dh bising sebab tiap2 ari aku kuar, nak keputusannya aku dh x leh kuar dah. Hu3. Kenalah dok umah. Wat keja2 berat pun dh x bagi. Abe din balik, tolong apa2 yang patut dia dapat mc sakit mata. Balik sorang2. Aku dapat panggilan tepon suh aku buat spss. Alamak macam mana ni, aku cuti kawen. Tak pandai nak menolak. Orang tuh sanggup turun pergi Ulu Jempol semata nak hantar instrumen. Aku dh x leh nak kata apa2. Tunggu ajelah.

Khamis mak andam dah pasang pelamin + bilik tido. Tapi x complete lagi. Lama jugak nak dekat 3 jam nak menyiapkannya. Abg sulung aku dh balik, nk tolong apa2 yang patut. Malam aku dah pakai inai, bak kata kwn2 aku ,baik pakai awal, kalau x terang or terlalu hitam boleh cover balik pas nih. Mula2 aku pakai inai daun, dari kul 10pm sampailah nk dekat kul 2. Bukan jadi merah, tapi oren saja. Tak puas hati last2 esoknya aku pakai inai tiub. Memang aku buat spare. Pagi tuh (Jumaat) aku pakai inaia tiub, dalam sejam saja, terus jadi hitam bukan merah. Alahailah, mula2 x cukup terang pastuh terlebih gelap pulak. Mujur ari jumaat bukan sbtu lagi. Ada masa satu hari untuk cerahkan dia. Terpakslah aku selalukan main dgn air. Akhirnya orang yg suh wat SPSS datang dari Kuala Lumpur, sanggup turun ke U.J untuk hantar SPSS. Kena ceramahlah pulak dengan abah, nak kawenpun sempat lg nk ambik upah. Kawen tuh, bukan perkara main2. Tadah jelah telinga dapat ceramah free. Hua3....kalau orang xpert, x ambik masa berhari2 pun. 1-2 ari je dah siap, kalau benda yg simple nak analisi data. Nak wat macam mana rezki datang bila nak kawen nih. Nak tolak kesian lak. Jadi ambik jelah. Lepas majlis nnti baru aku buat.

Seminggu sebelum majlis, selera makan aku bertambah-tambah. Maklumlah masakan mak, biarpun kuah air je.Risau ma, siap pesan jgn makan banyak2 nnti x muat baju pengantin. Aku apa lagi, berazam kononnya" Esok x mau makan nasi, mnm air milo je" Tapi x menjadi jugak still makan jugak. Ha3...Nasi baik baju semua muat-muat belaka. Ok nnti kita sambung dengan majlis akd nikah yer. Panjang lebar lak aku mengomel, sebb dh sekian lama aku tak mengupdate blog nih. Mesti orang dah x larat nak baca, sampai ke penghujungnya.

Sunday, April 10, 2011

Apa Dah Jadi

Adoila, kenapalah dengan facebook and email aku nih pun, aku x tau. Sejak dari pagi td xleh buka, dan password telah diubah. Tapi sapa yang mengubahnya, akupun x tau. Yahoo messenger, facebook and email yahoo aku tak boleh bukak langsung. Padahal semalam elok je aku bukak. Yang peliknya tarikh umah today 11.59 am. Lagilah aku pelik, padahal sekarang naru jam 10.40 pg. Ish..ish ke ada hacker yang berminat dengan facebook, ym and email aku??Bahaya betul nih, macam mana aku nak terminate semua tuh, sebab email aku pun xleh bukak nih. masalah betullah. Tak ada fb bosan gak nih... Hu3..Ada sapa2 boleh tolong x supaya fb , ym and email aku boleh bukak . Aku dh buntu nih....

Thursday, March 31, 2011


Dah 3 hari aku tak dapat bukak fb dengan blog..bagaikan nak gila rasanya..Hu...Inilah penangan blog dan fb kat aku. Tiba-tiba opis setup wireless baru, terus kena block apa2 yang patut.Very strict woo...padahal lec2 je yang guna wireless nih. Takkanlah nak block jugak.Panas hati rasa. Sambil-sambil siapkan kerja bolehlah layan blog ke fb ke, bukan x wat kerja langsung(br dpt 2 jam broadband x ngadap apa lg nih). Dok tensen2 tanda kertas student, boleh gak release tensen dgn fb ke blog ke? Tak dalah tertekan sgt. Isnin and selasa tak terasa lagi, sebab kelas aku full, fuh dapat semalam, bosan tahap gilalah. Tak tau nak cakap apa. Sejak kena block, hati membara-bara nak guna broadband nih. Last-last hari ni aku beli jugak broadband, padahal sebelum nih, pandang sebelah mata je broadband, maklumlah semua dapat lg search guna wireless kolej nih. Watpe nak rugi2kan duit RM 68 sebulan, padahal ada kemudahan free. So sekarang, pandang sebelah mata jelah untuk kuarkan duit sebanyak rm 68 sebulan. So budget2 lain kenalah dikurangkan setiap bulan. Sekarang duit bagaikan air mengalir je kuar..Hu3...Tolong2..Nak dapatkannya punyalah susah, nak habiskan senang je...Itulah kalau kehendak melebihi keperluan....padahal broadband ni kehendak je, tapi bagaikan keperluan pulak..Inilah tabiat manusia, bila tidak dapat bezakan yang mana keperluan dan kehendak.

Wednesday, March 9, 2011

Selesai meeting yang pertama yang aku hadiri sepanjang aku kerja kat sini. Alhamdulillah setakat ni x dak apa2 yang ditegur. Mujur sebab first time menghadiri meeting... Bulan-bulan kemudian, kita tak tahu, mungkin turn aku kena teruk masa meeting. Jadi bersedialah, dan hadapinya dengan tabah. Bila lepas meeting, aku rasa bertambah semangat nak hadapi karenah pelajar, tambah bila aku baca evaluation pelajar terhadap aku. Aku akui memang aku mengajar dengan cepat. Sebab apa??Sebab aku nak kejar silibus.. Yang penting dorang sempat nak wat revision. Itu aku punya planning. Apa-apapun revision dan latihan yang banyak untuk subjek matematik. Itu je formula untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Kemudian aku perlu menyediakan banyak soalan untuk mereka supaya mereka dapat menyelesaikan permasalahan matematik dengan cepat dan membiasakan dengan soalan-soalan tersebut. Bila menyediakan soalan aku juga perlu prepare dengan jawapan-jawapannya. Owh..sungguh banyak kerjaku...Semua aku nak buat. Sampaikan aku tak terbuat rasanya. Apa-apapun aku terima tugasku dengan rela hati. Apa-apapun aku happy walaupun rasa agak terbeban.Itu baru bahagian pengajaran.

Kemudian aku risau silibus tidak sempat aku habiskan. Macam mana nih...Final makin dekat. So, aku terpaksa korbankan masaku untuk buat kelas tambahan. Menggantikan kelas-kelas semasa ketiadaan aku nanti. 26 jam..Fuh mencabar rasanya. Jadi setiap malam aku mengadakan kelas ganti dan tambahan untuk menghabiskan silibus. Setiap minggu jugak aku mengadakan kelas untuk student istimewa. Itulah usahaku untuk melihat student semua berjaya. Aku mengharapkan student-studentku dapat melihat usaha aku untuk melihat mereka berjaya.Targetku 2 minggu terakhir sebelum final, untuk membuat revision satu persatu sehingga student boleh menjawab dengan cemerlang, dan supaya aku dapat bercuti dengan tenang.

Akhir sekali, bila pk pasal kawen, rupa-rupanya banyak lagi yang aku tak settle rupanya. Adoila ingtkan mudah, rupa-rupanya susah. Banyak betul lagi yang aku tak selesaiakan rupanya. Nampaknya aku kena apply cuti lagilah untuk menyelesaikan urusan-urusan yang penting seperti borang kawen. kalau tidak, tak kawenlah aku. kena ganti kelas lagi...Adoila..memang rasanya tak ada masa rehat dah aku nih..Sepanjang masa penuh dengan aktiviti...kelas, balik kg dan sebagainya. Moga-moga aku dapat menghadapi dengan sebaiknya sehinggalah sampainya hari bahagi aku.

Tuesday, March 1, 2011

Aku Serabut...

Hari ni dah masuk bulan3, nmpknya lagi dua bulan aku akan bertukar status. Apa perasaan aku yer..Apapun aku semakin serabut, memikirkan banyak benda..Dengan bahagian pengurusan, pentadbiran, students, dan segala macam lagilah. Bahagian pengurusan dan pentadbiran banyak yang nak disettlekannya, macam-macam lak yang suruh dibuatnya. Students pulak dengan bermacam-macam karenahnya pulak. Hal2 perkahwinan aku lagi. Yang ini laginya sekali saja dibuatnya. Banyak lagi yang tak disetlekannya. Adoila..Manalah berat aku tak turun memikirkan itu je..(perasan kurus)...Makin ari makin tension, aku dibuatnya. Kenapalah jadi macam ni. Semakin dekat dengan hari bahagia, sepatutnya aku happy, tapi memikirkan banyak kerja yang menimbun-nimbun perasaanku bercampur baur. Bila selesaikan satu persatu, kerja lain pulak yang datang. Macam-macam hal lagilah. Macam mana aku nak bercuti dengan tenang nanti. (padahal cuti tak apply lagi). Entah dapat bape lamalah aku cuti nih. Apa-apapun aku semakin serabut sekarang memikirkan banyak benda. Nak makan orang pun ada..Hu3.

Friday, February 18, 2011

Wah entri kali ni, aku nak cite pasal student akulah pulak. Tak pernah lak aku cite pasal student aku. Dah nak sebulan aku keja kat sini. Kena lak ngajor math, budak-budak sem 1. So, x banyaklah peel sangat sebab budak-budak lagikan. Tapi itulah aku terpaksalah expres rakyat sebab banyak sangat dorang tertinggal silibus. Salah aku ke???Dah sebulan student masuk, subjek x diajar lagi. Pastuh kesannya kat akulah, kena ajor dgn cepat. Faham ke budaknya. Nasiblah dorang. Apapun aku cuba untuk memahamkan dorang. Kena ngjor 3 group and overall student 90++. Aku bab mengajor nih memang seronok, memang minat aku dari dulu. Tapi aku x taulah pulak kalau aku ngajor syok sendiri ke apa?? Setiap kali aku ngajor mesti aku tanya faham ke tak..Semua cakap faham. Faham!!! Faham miss.. Siap aku suh dorang buat kat depan lagi, x kira time turotial ataupun lecturer. So, bila buat kat depan semua betul lak tuh. Pelik aku. Tapi bila time quiz....fuh memnag mengecewakan. Sebab apa?? Sebab tak dapat menepati piawai aku...Faham ke tak dorang nih bila aku ajor. Confius aku. Nak kata bagi soalan susah, biasa2 je, format dia, standard final. Simple je...tapi nak buat macam mana. Apa inisiatif aku yer pas nih. Nak kata x bagi latihan semua aku bagi. Pening aku. Nak pergi kat setiap student, manalah aku sempat. Aduih... macam mana nih. Pening2...Aku kalau nak, and kalau boleh, semua nak lepas. Mudah2 an dorang berjaya subjek yang aku ajor nih.

Friday, February 11, 2011

Sepanjang 3 minggu aku keja, mesti aku balik umah je, rehat-rehat jap, pastuh mata aku mesti berat. Biarpun malam masih awal. Mata aku ni seakan terkatup rapat. Fuh memang sangat penat bekerja, tapi aku seronok. Mungkin itu minat aku. Nape aku kata penat??Sebab aku kena ngajor 26 jam seminggu. Sampai tak da suara dibuatnya. Adoila..apa2pun aku dapat claim.Hi3. Yang penting aku dapat tunaikan tanggungjawab aku. Dan yang penting budak-budak faham. Itu yang aku paling puas hati. Aku open minded, student boleh tanya apa sahaja bila time lecturer ur time tutorial. Kalau boleh aku nak suh dorang faham time tu jugak.

Sepanjang 2 minggu aku dok kat umah ni, tak pernah ada gangguan selama nih. Biarpun aku selalu terjaga pada waktu malam. Malam tadi disebabkan aku terlalu penat, pas magrib aku terus tido. Penat sebab apa pun aku tak tau sebb aku kelas 2 jam je. Memang mata nih x boleh nak buka rasanya. Aku set jam 10 mlm, mlsnya aku nak bangun. Sambung tido lagi. Tiba-tiba dalam kul 11 lebih, aku bunyi berdentum-dentum, bunyi apakah itu. Kuat memang kuatlah. Dunia nak kiamat ke? Pas tuh aku dengar bunyi percikan api. Banyak kali macam tuh. Setiap kali itu aku sedar. Nak marah ni bila tidoku terganggu. Adoila. Last2 aku tak leh nak tido. Nak wat ape erk. Mujurlah aku bawak balik kertas2 student , dapat jugak aku tanda. Sampai nak dekat kul 1 rasanya bunyi tuh. Memang mengganggu betullah, spoil aku nk tido, Dahlah aku dok sorang2. Hu3. Aku saja yang dengar atau orang lain pun dengar gak. Aku pun tak pasti.Bunyi apa yer. Sebb sebelum nih aku tak pernah dengarpun. Orang pecahkan batu ke???Apa-apapun aku memang ingat lagi bunyi-bunyian semalam. Hu3. Mungkinkah ada lagi selepas ini??

 

blogger templates | Make Money Online